Laserul de la Măgurele. ANEIR: S-a lansat Exportul românesc susținut de cercetarea științifică
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
La inițiativa ANEIR, IFIN HH – Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) în parteneriat cu Consiliul de Export al României, Camera de Comerț și Industrie a Municiului București s-a lansat proiectul național Exportul românesc susținut de cercetarea științifică a celui mai puternic laser din lume – Laserul de la Măgurele.

La evenimentul găzduit de ELI-NP au participat oameni de afaceri din companii de producție și export, conducători de patronate și asociații profesionale, precum și cercetăîtori în domeniul fizicii nucleare și al laserilor de mare intensitate. Discuțiile au țintit 11 domenii precum: construcții de mașini, industria chimică, industria alimentară, agricultura bio, industria lemnului și a mobilei, industria electrică și electrotehnică, IT&C, industriile creative.

Dialogul dintre reprezentanții mediului de afaceri și cercetătorii de la ELI-NP a condus la conturarea a trei teme prioritare de colaborare:

a) realizarea de materiale noi;

b) testarea și caracterizarea structurii produselor, inclusiv a celor din import și a celor destinate exportului;

c) conservarea și valorificarea patrimoniului.

Reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat interesați ca în viitorul parc științific propus să se realizeze în apropierea centrului de cercetare a laserilor de mare putere să organizeze unități de miro-producție în care să conlucreze pe baze comerciale cu cercetătorii.

Scopul final al proiectului lansat astăzi îl constituie realizarea de noi produse, servicii și tehnologii de calitate superioară, destinate atât pieței interne cât și exportului. Acestea vor contribui la creșterea competitivității ofertei românești pe piața internațională, în vederea reducerii deficitului balanței comerciale a României. Întregul proiect va avea la baza respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Interfața dintre mediul de afaceri și cercetători va fi asigurată de către Măgurele High Tech Cluster.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel