Latina bat-o vina și primele alegeri pandemice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
În numărul 8/2020 (615) din revista Cultura, sub titlul „Tot latina, bat-o vina!” istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române face o aprofundată analiză a rolului pe care l-a jucat latina în dezvoltarea limbii române, în timp ce Iulia Motoc scrie despre căutarea responsabililor pentru criza COVID-19, iar Remus Ioan Ștefureac a realizat un articol cu referire la primele alegeri pandemice: „Alegerile locale. Trei decenii de istorie și reglare a dinamicii politice românești.”

Latina  ne-a transmis cunoaștere sistematică și limba română

„Latina ne-a transmis nouă, românilor, nu numai limbajul științific al multor forme de cunoaștere sistematică, ci și limba română însăși. Mai mult, mulți dintre noi ne presărăm adesea româna contemporană cu vorbe și expresii luate direct din latinește. Se întâmplă acest lucru mai ales în lumea academică și universitară, în domeniul dreptului, în medicină și farmacie, în tehnică etc (…) Acum, când unii cred că limba latină este tocmai bună de aruncat în „lada de gunoi a istoriei”, reflecțiile de mai jos nu pot să fie lipsite de interes. Cunoașterea limbilor clasice este extrem de importantă pentru că din acestea provine o mare parte din zestrea noastră lingvistică actuală, chiar și atunci când limba pe care o vorbim nu are rădăcini directe în vreuna dintre aceste limbi. Spre exemplu, limbajul științific al multor discipline își trage originea, în mai toate limbile europene, din grecește și latinește” (Ioan Aurel Pop)

Alegerile locale în pandemie

 Alegerile locale din acest an vor mai produce o premieră, fiind primul proces electoral din „România organizat în condiții de pandemie. Va fi un experiment democratic major, în condiții sanitare dificile, ocazie cu care vom testa atât capacitatea instituțională de organizare a alegerilor, cât și comportamentul electoratului, variația mobilizării pe regiuni, pe județe, pe localități sau pe categorii de vârstă.” (Remus Ioan Ștefureac)

Alte articole:  Remus Pricopie / Ce ne unește? Ce ne desparte? Ce avem de corectat?; Andreea Mîță : Criză și comportamente. Considerații de Ivan Krastev și Daniel David; Valentin Rupa - Despre libertate etc

Mai multe pe: https://revistacultura.ro/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel