Liderii G7 îşi vor consolida cooperarea în lupta cu COVID-19. 7,5 miliarde de dolari pentru COVAX
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Liderii G7 îşi vor consolida cooperarea în lupta cu COVID-19. 7,5 miliarde de dolari pentru COVAX
Liderii G7 îşi vor consolida cooperarea în lupta cu COVID-19. 7,5 miliarde de dolari pentru COVAX
Liderii G7 îşi vor consolida cooperarea în lupta cu pandemia de coronavirus. Cele şapte mari economii ale lumii au promis 7,5 miliarde de dolari pentru COVAX.

Liderii G7 îşi vor consolida cooperarea în lupta cu pandemia de coronavirus. Cele şapte mari economii ale lumii, care s-au reunit vineri într-un format online, au promis 7,5 miliarde de dolari programului COVAX, coordonat de ONU, pentru imunizarea planetei împotriva COVID - 19.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat că pandemia va putea fi învinsă doar după ce toţi oamenii de pe glob vor fi vaccinaţi.

"Nimeni nu va fi în siguranţă, deoarece vor fi înregistrate noi mutaţii ale virusului, aşa că trebuie să ne asigurăm că toată lumea are cât mai curând acces la vaccinuri", a spus cancelarul Germaniei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron i-a îndemnat pe marii lideri ai lumii să doneze cel puţin 5 procente din dozele de vaccin pe care le au ţărilor sărace din Africa.

"Avem nevoie de 13 milioane de doze de vaccin, ca să îi protejăm pe aceşti oameni. Dacă noi, europenii şi americanii vom putea livra aceste doze cât mai curând posibil, va însemna foarte mult", a precizat Emmanuel Macron.

Primul summit G7 la care a participat Joe Biden



Liderii G7 au mai discutat despre reconstruirea, prin liber schimb, a economiilor afectate de pandemia de COVID-19 și despre relaţiile cu China. Aceştia au spus că se vor consulta reciproc cu privire la abordări colective față de politicile și practicile care nu sunt orientate spre piață. Summitul a fost primul la care a participat Joe Biden, în calitate de preşedinte al Statelor Unite de la începutul mandatului său. Biden a dat asigurări că SUA vor relua poziţia de aliat de încredere al statelor membre NATO.

"America s-a întors. Trimit un mesaj clar întregii lumi. America a revenit. Alianța transatlantică a revenit și nu ne uităm înapoi. Privim înainte împreună", a menţionat preşedintele SUA.

Reuniunea, care s-a desfăşurat prin videoconferinţă, nu a fost lipsită de incidente amuzante. Discursul premierului britanic Boris Johnson, care a prezidat summitul, a fost la un moment dat întrerupt de o voce în limba germană, care se auzea din biroul cancelarului german, Angela Merkel.

"Ne poţi auzi, Angela? Cred că trebuie să treci pe mute", a spus premierul Marii Britanii.

G7 este format din Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Italia şi Canada. Cele şapte mari economii mondiale au împreună un produs intern brut de aproximativ 40 de trilioane de dolari, adică aproape jumătate din economia globală, precizează Publika.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel