Lidia Trăușan și Octavian Buda, dezbatere la DCNews. Ce se pierde din vedere - video
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Lidia Trăușan și Octavian Buda, dezbatere la DCNews
Lidia Trăușan și Octavian Buda, dezbatere la DCNews
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

„Oricât de ciudat ar părea, războaiele sunt un factor de progres", a afirmat prof. dr. Octavian Buda, șef de catedră la UMF Carol Davila, în cadrul unei dezbateri dedicată Centenarului la DCNews.

„Multe se experimentează în timpuri tulburi", a spus și prof. dr. Lidia Trăușan de la Universitatea București, adăugând: „Se înfruntă în chirurgie, în timpul Primului Război Mondial și mai ales în spitalele de pe front, două teorii medicale: cea franceză și cea anglo-americană.

„Școala franceză este o școală antiseptică. Ea face tot posibilul ca în câmpul operator să fie totul cât se poate de curat și să fie o izolare totală în timpul intervențiilor. Pe de altă parte, școala Anglo-Americană este un pic mai intuitivă. Pierdem din vedere faptul că, în clipa în care ai scos pacientul din mediul respectiv, îl faci din nou vulnerabil. Să dezinfectăm, dar să dezinfectăm nuanțat și mai ales – unul din doctorii spunea – să dezinfectăm în funcție de ceea ce avem la dispoziție”, a explicat prof. dr. Octavian Buda.

Acesta a mai spus, în cadrul dezbaterii, că una din ramurile care s-a dezvoltat în chirurgia postbelică este chirurgia estetică. „Complexitatea rănilor și mutilările în urma armelor moderne din perioada respectivă au pus probleme foarte serioase. Apar chirurgi specializați pe așa ceva", a spus Octavian Buda.

Declarațiile complete în interviul de mai jos.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel