Loviturile date de Angi Șerban și Godină. Hărţuirea online a jurnaliştilor: când trolii lansează asaltul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Un raport publicat de organizaţia pentru apărarea presei Reporteri fără Frontiere (RSF) arată că hărţuirea online a jurnaliştilor - întreprinsă de către indivizi sau orchestrată de către guverne autoritare - ''se propagă la scară mondială'' şi sunt vizate îndeosebi femeile.

”În 2018, a face presiune online asupra jurnaliştilor nu a fost niciodată atât de simplu, a afirmat RSF în raportul său.

Organizaţia neguvernamentală a studiat timp de şase luni zeci de cazuri în 32 de ţări pentru a-şi întocmi raportul, intitulat Hărţuirea online a jurnaliştilor: când trolii lansează asaltul.

Hărţuirea online este un fenomen ce se propagă la scară mondială şi care constituie în prezent una dintre cele mai grave ameninţări împotriva libertăţii presei, a declarat Christophe Deloire, secretar general al RSF.

Marian Godină

Acest lucru a fost vizibil și în România. Să luăm exemplul site-ului nostru. Polițistul Marian Godină a reacționat, în urma unui articol publicat pe DC News, și i-a îndemnat pe susținătorii lui să acționeze pe metoda pumnului în gură. Am scris că ÎCCJ a stabilit că Facebook nu este spațiu privat, ci public, iar agenții de poliție trebuie să ceară aprobare pentru comunicarea în media, dat fiind faptul că multe dintre postările sale au tentă politică. Apoi, am publicat explicațiile superiorilor săi transmise în exclusivitate pentru DC News. Marian Godină a reacționat agresiv și a scris că: "Oamenii ăștia confundă România cu o țară de genul Coreei de Nord. Cică știu ei că agenții de poliție trebuie să ceară aprobare de la șefi pentru a posta pe Facebook, pentru că e spațiu public. Deci după mintea lor și dacă mă duc la piață și vreau să vorbesc, trebuie să cer aprobare. Pentrul modul de a face jurnalism, am intrat pe pagina lor și le-am acordat o steluță mică". Noi nu ne-am referit la postările sale despre pisici, ci la postările POLITICE. Articolul 45 din Legea nr. 360/2002 spune că polițistului îi este interzis să exprime opinii sau preferințe POLITICE la locul de muncă sau privat. Ideea este că am primit o sumedenie de mesaje cu jigniri după ce Marian Godină a dat semnalul în acest sens. Mai multe detalii am scris aici.

Angi Șerban

Cel mai nou caz de agresiune online a fost după ce am invitat la redacția DC News doi protestatari: pe Oana Anghelescu și Tudor Cârstoiu. Angi Șerban, o protestatară de la Corupția Ucide, a început asaltul, urmată de alți susținători, în care mă numea ”distrusă”. Și nu doar atât, i-a și amenințat pe invitații noștri, altădată ”colegi” de Piața Victoriei. Redăm doar câteva din mesajele transmite de Angi Șerban vizavi de faptul că doi protestatari au acordat un interviu la DC News:

 (w670)

Bine că nu toți protestatarii din Piața Victoriei sunt de nivelul mu#e PSD, ci folosesc și argumente când au ceva de zis...

Bogdan Chirieac

De altfel, și Bogdan Chirieac este atacat în mediul online, în anumite ”bule”. Recent, un om din ”armata lui Cioloș” îndemna la agresiune - cel puțin verbală - la adresa sa. Și exemplele de atacuri nu se opresc aici, dar le-am ales pe cele mai concludente.

P.S. - Politologul Alina Mungiu-Pippidi spunea că România ocupă locul întâi la troli pe Internet.

"Noi ocupăm locul 1, în Europa, la troli pe Internet. S-a aflat că atunci când a fost ales Donald Trump, unii de prin niște sate din Oltenia erau plătiți să scrie chestii anti-Hillary. La noi, cu zece dolari, ai cumpărat tot satul.

M-a impresionat neplăcut că toată lumea s-a repezit pe site-ul Charlie Hebdo. Eu nici nu am înțeles gluma ăstora despre Simona Halep. Probabil că este o glumă proastă. Am ajuns trolii de pe Internet numărul 1 în Europa. Ne repezim la site-ul Charlie Hebdo și le dăm jos raitingul cu două puncte. Vă dați seama câte mii de oameni s-au dus să le tragă ălora picioare pentru a le scădea raitingul?

Gluma da, este proastă, dar nu asta este problema. Eu dacă mă supăr pe unul, nu mă duc și îi trag o palmă. De ce? Pentru că nu îmi reglez lucrurile trăgând palme. Dacă în mod normal îmi reglez lucrurile înjurând pe forumuri, atunci voi face și de data asta la fel", declara Alina Mungiu-Pippidi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel