Macedonia, Skopje. Manifestaţie în favoarea aderării la UE şi NATO
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Macedonia
Macedonia
Mai multe mii de macedoneni au luat parte duminică la un marş în centrul capitalei Skopje pentru a-şi exprima susţinerea faţă de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană şi pentru schimbarea numelui ţării, transmite Reuters.

'UE şi NATO reprezintă drumul sigur, pentru noi nu există alternativă', le-a spus premierul macedonean, Zoran Zaev, participanţilor, care s-au oprit în faţa reprezentanţei UE din Macedonia. El i-a îndemnat pe oameni să voteze în favoarea unei decizii 'istorice' pe 30 septembrie. Parlamentul macedonean a stabilit data de 30 septembrie pentru organizarea referendumului la care cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind numele ţării. Un număr de 68 de deputaţi din legislativul cu 120 de locuri au votat în favoarea consultării populare, la care întrebarea ar urma să fie: 'Sunteţi în favoarea aderării la NATO şi UE şi acceptaţi acordul privind numele încheiat între Republica Macedonia şi Grecia?'.

Rezolvarea diferendului cu Grecia, condiție prealabilă

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO. NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel