Madridul, avertisment pentru catalani: ”Vor interveni forţele de securitate”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Proteste Catalonia
Proteste Catalonia
Madridul avertizează autorităţile catalane că-şi va relua atribuţiile de menţinere a ordinii în regiune.

Guvernul spaniol a avertizat autorităţile separatiste din Catalonia că-şi va reinstitui autoritatea în ce priveşte menţinerea ordinii în regiune, în cazul în care ele nu reuşesc să facă acest lucru, după ce militanţi în favoarea independenţei au blocat pentru mai multe ore o autostradă, transmite marţi AFP.

Avertismentul autorităţilor de la Madrid a fost reluat marţi pe prima pagină a ziarelor spaniole, care citează dintr-o scrisoare datată luni în care ministrul de interne Fernando Grande Marlaska îl previne pe omologul său catalan că, dacă poliţia regională pe care o conduce nu-şi 'exercită funcţiile', vor interveni forţele de securitate ale statului spaniol. Scrisoarea face referire la blocarea timp de 15 ore, sâmbătă, a autostrăzii AP-7, care leagă Franţa de coasta spaniolă a Mediteranei, de către Comitetele de apărare a Republicii (CDR).

Modelul vestelor galbene

După modelul 'vestelor galbene' care protestează din 17 noiembrie în Franţa, militanţii din CDR au ridicat ulterior barierele de la punctele pentru plata taxei de autostradă, fără ca poliţia catalană, Mossos d'Esquadra, să intervină. Aflat luni în vizită la Bruxelles, ministrul spaniol de externe, Josep Borrell, a subliniat că 'nu este normal într-o ţară modernă şi civilizată ca autostrăzile să fie blocate timp de 15 ore deoarece câteva sute de oameni vor să-şi manifeste nemulţumirea'.

Catalonia este, alături de Ţara Bascilor şi Navarra, una din cele trei regiuni autonome ale Spaniei care dispun de propria forţă de poliţie, în celelalte menţinerea ordinii fiind asigurată de poliţia naţională şi Garda civilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel