Manfred Weber, candidatul PPE la preşedinţia viitoarei Comisii Europene
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alegeri
alegeri
Germanul Manfred Weber a fost ales, la Helsinki, cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, ceea ce îl face pe politicianul german favorit la preşedinţia viitoarei Comisii Europene (2019-2024), transmite dpa.

Weber a fost votat de 492 de delegaţi PPE (79,2%) şi declarat câştigător în dauna fostului premier finlandez Alexander Stubb, care a obţinut 127 de voturi (20%). Parlamentul European a solicitat ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul dintre capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem 'Spitzenkandidat').

Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European va trebui să aprobe decizia finală. Acest sistem a fost introdus pentru a îmbunătăţi transparenţa şi a spori rata participării electoratului la alegerile pentru Parlamentul European. La scurt timp după votul din congresul PPE, cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Manfred Weber, care este liderul grupului PPE din Parlamentul European şi membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Cine este cel mai puternic rival

Merkel a spus că Weber a 'construit o punte' între campania sa electorală din Bavaria şi misiunea europeană care îl aşteaptă. Cel mai puternic rival al lui Manfred Weber în cursa pentru şefia Comisiei Europene este Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), formaţiune care va organiza un congres la Lisabona pe 7 şi 8 decembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel