Marea întrebare din presa internațională după ce Angela Merkel a început să tremure
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Angela Merkel
Angela Merkel
Angela Merkel, care a împlinit 65 de ani, în ciuda speculațiilor cu privire la starea sa de sănătate, intenționează să rămână cancelarul Germaniei până la sfârșitul mandatului său în 2021.

Ultimele evenimente oficiale în care Angela Merkel a tremurat sever le-a dat de gândit germanilor vizavi de starea sa de sănătate. Jurnaliștii străini se întreabă dacă aceasta mai este în măsură să rămână în funcție. Experții din medicină oferă diferite diagnostice, de la distanță, în studiourile de televiziune.

Când a împlinit 60 de ani, cancelarul german a participat la o mare conferință despre globalizare. Și nu doar atunci! În repetate rânduri, de ziua ei, a preferat să fie în atenția publicului, mai puțin de această dată când a ales să fie departe de ochii presei, sărbătorind ”printr-o zi de muncă”.

Crize repetate

Marţi, cancelarul a stat jos în timp ce saluta un demnitar străin, pentru a doua oară pe fondul acestor crize. Merkel şi premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, nu s-au ridicat în timp ce erau intonate imnurile naţionale la Cancelaria Federală din Berlin. Apoi s-au ridicat şi au ieşit în spatele gărzii de onoare a armatei germane. Pe fondul acestor crize de tremurat la evenimentele publice din ultima lună, Merkel a stat jos pentru prima oară săptămâna trecută în cadrul unei recepţii cu onoruri militare pentru prim-ministrul danez Mette Frederiksen.

Aceste crize au fost observate pentru prima dată la mijlocul lunii iunie la o recepţie pentru noul preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Merkel a spus atunci că era deshidratată într-o zi foarte călduroasă. Medicii au fost reticenţi să speculeze asupra sănătăţii lui Merkel, considerată o problemă privată în Germania, chiar şi pentru liderii ţării.

Adversarii săi politici încearcă să profite de pe urma stării sale de sănătate

Fostul şef al serviciului german de informaţii interne, Hans-Georg Maasse, un critic al lui Merkel a scris: ”Starea de sănătate a cancelarului nu este o chestiune privată. Oamenii din Germania au dreptul să știe dacă aceasta este în măsură să-și respecte pe deplin îndatoririle". În plus, comentariile din mediul online ale altor adversari politici au fost nemiloase. BBC scrie că a fost catalogată chiar și drept ”un trădător care merită să se îmbolnăvească”.

În majoritatea cazurilor, însă, mass-media germană a fost respectuoasă, mulți comentatori insistând asupra faptului că viața privată ar trebui respectată.

O mare parte a electoratului german este de acord cu acest aspect. Potrivit unui sondaj, 59% dintre respondenți consideră că Merkel nu trebuie să dezvăluie nicio informație despre sănătatea sa. Doar 34% au cerut publicarea unui diagnostic mai detaliat.

Dezbaterea asupra sănătății lui Merkel arată că, chiar și în Germania, unde viața privată este sacrosanctă, liderii sunt sub presiune pentru a fi mai transparenți când vine vorba de chestiuni private.

Foști lideri printre care Helmut Schmidt și Helmut Kohl au reușit să țină bolile grave ascunse de public. Chiar și cel mai banal eveniment oficial unde Merkel participă este urmărit cu atenție, filmat și împărtășit online în căutarea unor semne de cel mai mic tremur.

O astfel de examinare pe cameră... nu informează prea mult. Cu toate acestea, este dovada că, dacă episoadele tremurului continuă, simpla scuză că "totul este bine" nu va fi suficientă.

Între timp, Merkel își continuă programul de lucru obișnuit și nu a anulat nicio singură întâlnire.

Dar ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acestui tremurat necontrolat al cancelarului german? Experții explică:

Există diferite probleme medicale - unele banale și altele mai grave - care ar putea fi în spatele acestui simptom, „o manifestare văzută foarte frecvent în practica clinică", a explicat, pentru tellerreport.com, dr. Pablo Baz, coordonator național al Grupului de lucru pentru neurologie al Societății spaniole de îngrijire medicală primară (SEMERGEN).

„Doar văzând aceste imagini nu se poate stabili un diagnostic clar și trebuie luat în considerare faptul că, în funcție de vârstă, de patologiile anterioare ale unei persoane sau de starea inițială a acestora, acest simptom poate indica existența unei boli sistemice sau a unei insuficiențe banale, fără semnificație clinică importantă", a adăuga el.

Prea multă cafea, prea mult stres și nesomn... posibile cauze


Ar putea fi ceva banal, numit tremor fiziologic intens, care poate fi provocat de cafeină, o tiroidă hiperactivă, de stres, de oboseală sau de lipsa somnului ori consum de alcool. Acest tremor poate apărea ca postural, arată experții de la Harvard Health Publishing.

Nu gândiți doar la probleme serioase sau grave de sănătate, este de acord dr. Teresa Maicas, specialist în neurologie a Quirón Salud Madrid, deoarece "există multe cauze care pot provoca tremor și multe dintre ele pot fi rezolvate ușor".

De asemenea, cauzele acestui tip de manifestare, subliniază ambii specialiști, pot varia de la o reacție fiziologică la un stimul în exterior - de exemplu, o schimbare bruscă de temperatură - la o consecință derivată dintr-o criză de anxietate - tremor psihogenic - trecând prin infecții, afecțiuni metabolice sau neurodegenerative.

Tremurul în Prakinson


Multă lume s-a gândit automat la Parkinson. Această boală neurodegenerativă, care afectează progresiv sistemul nervos, afectează mișcarea și este una dintre tulburările care pot provoca tremor. Cu toate acestea, pentru dr. Maicas, caracteristicile tremuratului Angelei Merkel, așa cum sunt observate în imagini, „nu sunt tipice pentru Parkinson".

Dr Juan Carlos Portilla, membru al Societății Spaniole de Neurologie (SEN), este de acord: „Tremorul din Parkinson este, de obicei, mai continuu și se manifestă, de obicei, prin alte simptome neurologice, cum ar fi o neîndemânare motorie sau un mers lent".

De altfel și Steve Ford, CEO al Fundației Parkinson din Marea Britanie subliniază același lucru.

„Speculațiile dacă Angela Merkel ar putea avea sau nu Parkinson nu sunt de ajutor. Starea ei de sănătate este o chestiune între ea și doctorul ei. Există multiple cauze potențiale de tremor, iar Parkinson este, desigur, unul dintre cele mai cunoscute. Dar există peste 40 de alte simptome în Parkinson și este important să ne amintim că nu toată lumea le va experimenta pe toate", a spus el, citat de sciencemediacentre.org.

Există și alte probleme neurologice, cum ar fi tremor esențial sau afecțiune a numită ataxie, care produc, de asemenea, simptome similare celor ale cancelarului german.

Hipoglicemia sau tensiunea scăzută pot produse tremor


Dar „nu trebuie să ne gândim doar la probleme neurologice", spune Dr Juan Carlos Portilla, deoarece alte probleme, cum ar fi anumite modificări metabolice, ar putea fi vinovate.

„De exemplu, hipoglicemia sau o scădere a tensiunii arteriale pot produce acest tip de simptome", spune el. „De asemenea, anumite modificări ale tiroidei se pot manifesta prin tremur".

Poate fi și un tremor ortostatic, o tulburare de mișcare caracterizată de tremor rapid specific care afectează picioarele și trunchiul în timp ce se o persoană se află în picioare, explică dr. Portilla.

Citiți mai mult pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel