Marin Sorescu, extrem de apreciat în Oltenia. Daniel Cristea-Enache: Asta a învăţat el în America
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
daniel cristea enache de ce citim marin sorescu
daniel cristea enache de ce citim marin sorescu
Criticul literar Daniel Cristea Enache a comentat, în cadrul emisiunii „De Ce Citim“, la DC News, importanța operei lui Marin Sorescu.

În cadrul emisiunii „De Ce Citim“, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre importanța apartenenței la locul de baștină pe care Marin Sorescu a expus-o în volumul „La lilieci“:

„Cât de gustat și de apreciat de către cei din Oltenia este un asemenea ciclu precum „La lilieci“. Este exact în codul lor genetic, ei îl vor recunoaște instantaneu ca fiind al lor și scris cu mentalitatea lor, cu limba lor, cu expresiile lor și cu această identitate regională care este foarte importantă.

Unii dintre noi, din păcate, au această tendință, de a se lepăda de ei înșiși, de a le fi rușine de propria lor identitate familială, locală sau regională. Tocmai asta a învățat Sorescu din America și ăsta e modelul american, să nu îți fie rușine de propria identitate, să ți-o asumi și s-o explorezi. Dacă ești oltean, să fii oltean până la capăt, dacă ești ardelean, să fii ardelean fără să te rușinezi de asta, dacă ești bucureștean, constănțean sau ieșean, să se vadă pe tine că ești de acolo, că ești dintr-un anumit loc de baștină și că aparții de acolo. Asta ne arată Sorescu în La lilieci.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel