Marius Budăi: ”Punctul de pensie ar putea fi majorat prin ordonanţă de urgenţă”
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Marius Budăi
Marius Budăi
Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că majorarea punctului de pensie ar putea fi făcută prin ordonanţă de urgenţă.

Decizia privind modalitatea prin care se va majora punctul de pensieva fi luată după consultări cu Ministerul Justiţiei, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi. 'Vom regla prin ordonanţă de urgenţă dacă va fi nevoie. Nu Legea pensiilor, anumite reglaje. Dacă vor trebui făcute, le vom regla prin ordonanţă de urgenţă... Majorarea punctului de pensie poate trece prin orice reglementare legală: fie ordonanţă, fie lege, fie hotărâre de guvern. Vom vedea, vom decide, ne vom sfătui cu Ministerul Justiţiei şi vom decide ca atare', a spus Marius Budăi, care a participat la a treia ediţie a Forumului Capitalului Românesc, eveniment organizat de Intact Media Group.

Banii sunt prinși în buget

Potrivit acestuia, efortul bugetar necesar doar pentru majorarea pensiilor este de 8 miliarde de lei şi este prevăzut în buget. De asemenea, sunt prevăzuţi bani pentru recalcularea grupelor de muncă, Ministerul Muncii fiind în prezent în etapa de contractare a societăţii care va realiza softul pentru recalculare. Marius Budăi a precizat că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a masei salariale până la 54 de miliarde de lei.

De asemenea, el a spus că respinge ideea îngheţării pensiilor dacă legea nu este votată. 'Dacă rămâneam doar pe calculul indexării, valoarea punctului de pensie de astăzi era 1.045 de lei, din calcul, cu pixul pe hârtie. Valoarea punctului astăzi este de 1.100 de lei şi în 2019 va fi de 1.265 de lei, aşa cum am prevăzut în programul de guvernare', a subliniat Marius Budăi.

Vezi și: Legea pensiilor - vot amânat în Camera Deputaților

Proiectul de lege nu s-a aflat pe ordinea de zi a plenului camerei Deputaților, iar motivul invocat a fost faptul că nu toţi liderii de grup au fost de acord cu dezbaterea şi votarea lui miercuri.

Decizia de amânare a votului a fost anunțată de Florin Iordache, de la PSD, vicepreședinte al Camerei. Motivul explicat este că raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul pemanent. Iordache a decis că dezbaterile și votul final vor avea loc săptămâna viitoare.

Olguţa Vasilescu: Se dublează punctul de pensie

Fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu declara cu o zi înainte, după adoptarea în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a raportului la proiectul legii pensiilor, că această lege este bună, aplicabilă şi elimină inechităţi.

"Legea pensiilor este foarte importantă, s-au făcut nişte lucruri pe care noi le-am promis în campania electorală pentru pensionari. Se dublează punctul de pensie de la 871 la 1.775 în interiorul mandatului nostru, deci în cei patru ani în care ne-am asumat să guvernăm. Pensiile sub 2.000 de lei nu mai au impozit, pensiile peste 2.000 de lei au un impozit de 10 la sută. S-au eliminat toate acele formule de impozitare introduse de guvernarea Boc pentru că nu i-a lăsat CCR să taie aceste pensii. Dar mai important decât orice, avem o lege bună.(...)Am reuşit să venim şi cu o lege care corectează foarte multe inechităţi", a afirmat Olguţa Vasilescu, membru al comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel