MCV, contestație la CJUE. Țapardel: Au intrat cu picioarele în suveranitatea unui stat membru!
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Claudia Țapardel
Claudia Țapardel
Europarlamentarul Claudia Țapardel a explicat, pentru DC News, care ar fi una dintre variantele de lucru ca urmare a publicării ultimului raport MCV defavorabil României. 

Țapardel a spus că nu s-a luat încă o decizie la nivel de Guvern și de partid, dar că o contestație în instanța europeană ar fi o variantă firească și des practicată de alte state privitor la tot felul de decizii ale Parlamentului European.

"Este foarte posibil să se conteste MCV-ul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Nu este o premieră, foarte multe state atacă decizii, rapoarte, chiar și directive ale Uniunii Europene. Este o practică normală, repet: nu ar fi o premieră. Cu atât mai mult cu cât aceste decizii interferează cu tratatele, cu politica internă, cu suveranitatea statelor sau afectează principiul subsidiarității.

Este foarte clar, în cazul acestui ultim MCV, că a depășit demult calitatea unui raport și intră cu picioarele în suveranitatea și politica internă a unui stat membru. Este o variantă de lucru pe care se poate acționa", a declarat Țapardel în exclusivitate pentru DC News. 

Ce se mai poate face cu problema protocoalelor secrete

Europarlamentarul spune că o dezbatere în comisia LIBE a aceastei teme unice în UE, protocoalele secrete, este acum mai necesară decât oricând.

"Problema protocoalelor secrete este cunoscută la nivelul Parlamentului European. Eu am prezentat această problemă oficialilor europeni, am ridicat în octombrie această problemă. Cred că am putea să cerem o dezbatere oficială în comisia LIBE a acestei teme a protocoalelor. Vorbim despre o problemă reală, nu de cele invocate în rezoluție... cum ar fi libertatea presei care nu este deloc afectată în România. Există peste cinci televiziuni de știri în România și zeci de publicații care publică și difuzează fără a le fi înfrânată libertatea de exprimare" a adăugat Țapardel pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel