Medic: „Nu știm dacă pacientul din avion a avut febră tifoidă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Pacientul cu febră tifoidă care a ajuns aseară în România, lucra de doi ani în construcții în Guineea. Bărbatul este internat la Spitalul Victor Babeș, iar medicii spun că deocamdată nici diagnosticul nu e confirmat și că îi fac investigații. Oricum, boala nu se poate lua prin aer, arată specialiștii.

Dr. Dragoș Ștefan Lazăr, medic primar la Spitalul Victor Babeș din București a arătat că pacientul suspect de febră tifoidă care a venit aseară în țară este conștient și i se fac investigații medicale.

„Pacientul a fost examinat aseară. S-au luat analize. În momentul de faţă, ne este greu să afirmăm existenţa acestei boli. Din punct de vedere clinic şi biologic, nu s-ar susţine acest diagnostic. Din păcate, nu avem documente medicale foarte coerente. Avem un singur buletin de analize, din urmă cu câteva luni, care este total neconcludent legat de această boală. Asta este procedura, am trimis la Institutul Cantacuzino sau, în sfârşit, urmează acum să trimitem analizele pentru confirmare sau infirmare a acestei afecţiuni. Pacientul a plecat de acolo fiind consultat în prealabil acum, la începutul lunii septembrie, de către un medic care i-a dat dreptul de zbor. Din punctul acesta de vedere, şi ei l-au considerat a nu fi cu potenţial de risc. Nu are o stare generală extraordinar de bună, dar cel puţin în momentul de faţă nu pot afirma că starea de sănătate a dumnealui este într-un pericol mare. Este izolat pacientul, cum facem cu toţi pacienţii de acest fel. Nu e niciun pericol (....) Până în momentul de faţă, nu avem niciun element sugestiv pentru această boală. (...) Nu avem nici măcar certitudinea, din ce documente ni s-au prezentat în legătură cu existenţa acestei boli", a afirmat medicul.

Se fac investigații suplimentare

Medicul susține că ceilalți pasageri din avion nu au fost la risc, pentru că febra tifoidă nu se transmite așa. „În astfel de spații închise, cum este avionul, riscul mare e pentru boli respiratorii. Pentru boli digestive e greu de crezut că se pot contamina în avion", a arătat dr. Lazăr.

Cât privește pacientul internat aseară, medicul spune că acesta este „conștient acum și e investigat și pentru alte boli tropicale". Bărbatul le-a spus medicilor că lucra de 2 ani în construcții în Guineea.

„Pacientul ne-a povestit că este bolnav de vreo patru luni şi jumătate, că n-ar fi avut la momentul respectiv, nici măcar atunci, febră, că şi-ar fi făcut nişte analize şi că a primit un tratament injectabil care a fost administrat la domiciliu, nu în spital. Deci, nu a fost internat pentru această afecţiune. Probabil, nici ei nu au avut certitudinea acestui diagnostic. Dacă era vorba despre aşa ceva, l-ar fi izolat medicii din Guineea", a mai susţinut medicul.

Cum se transmite febra tifoidă, cât de periculoasă este și cum ne pute proteja de ea, aflați de pe DC MEDCAL.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel