METEO final de noiembrie 2018. Elena Mateescu (ANM): Unde va ninge, vreme de iarnă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Prognoză meteo
Prognoză meteo
Elena Mateescu, director ANM, anunță că zăpada va pune stăpânire în următoarele 48 de ore pe aproape toată țara, iar în unele zone vor fi rafale de vânt semnificative. A fost emisă o avertizare de Cod Galben.

Primele ninsori cad din această seară până mâine dimineață în zona Olteniei, în partea de centru, nord și vest a Munteniei, se vor afla sub incidența Codului Galben în ceea ce privește ninsori moderate cantitativ, deja căzute în partea de sud-vest a țării. Ciclonul mediteraneean își face deja simțită prezența pe traiectoria sud - sud-est. Aceasta înseamnă precipitații sub formă de ninsoare.

În zona de centru, nord și vest a Munteniei vorbim de precipitații care vor depune strat de zăpadă. Cu aportul suplimentar de umezeală din bazinul vestic al Mării Negre pot să genereze, în special în partea de sud a țării și ulterior și în zona de sud a Moldovei, precipitații sub toate formele. În Oltenia, Muntenia și Moldova vor fi precipitații sub formă de ninsoare, iar pentru zona Litoralului, practic în toată Dobrogea, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și lapoviță. Un episod de iarnă obișnuit. În zonele montane dar și în zonele mai joase de relief va fi lapoviță și ninsoare.

Vom avea și intensificări ale vântului, care la rafală se vor situa între 40-50 kilometri pe oră, cu viteze mai mari în zona montană, vorbim de Carpații Meridionali - zona Banatului, spulberând zăpada, favorizând practic fenomenul de viscol. Chiar și în zona Bucureștiului se vor resimți rafalele de vânt, unde ANM a emis o prognoză specializată pentru următoarele 24-48 de ore, pentru că și în această noapte până dimineață, mai ales în intervalul cuprins între orele 4 - 10, este posibil să avem strat de zăpadă, nu foarte consistent în București, dar cu siguranță, precipitațiile predominant ulterior sub formă de lapoviță vor determina topirea acesteia.

Mâine va fi vârful acestui episod de iarnă mai ales în zona Munteniei și Moldova, dar cu ninsori moderate cantitativ, generând un strat de cel mult 15-20 de centimetri grosime.

Temperaturi foarte mici

Din punctul de vedere al regimului de tempertură vine o săptămână frigurosă, pentru că diminețile vor fi din ce în ce mai reci. Minimele se vor situa între 3 cel mult 9 grade, cele mai coborâte valori fiind în estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Cel mai cald va fi în partea de vest a țării, unde duminică seara temperaturile erau de 4 grade, față de zona sub-carpatică unde s-a coborât sub limita de îngheț, iar în zona montană vorbim de temperaturi de -7 grade.

Temperaturile vor fi scăzute în a doua jumătate a săptămânii, mai ales că se vor risipi norii începând de joi. Vor fi afectate de frig mai ales zona Moldovei și partea de centru a țării, unde se vor înregistra cele mai reci temperaturi din această săptămână și chiar din luna noiembrie. În toată țara se vor înregistra temperaturi negative. La munte, în depresiuni și în Moldova putem vorbi de temperaturi de -10 grade, mai coborâte decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă.

Cod Galben

Meteorologii au emis o alertă meteo pentru București și 30 de județe, cu ninsoare, lapoviță și ploaie în următoarele ore.

Avertizările Cod Galben intră în vigoare duminică, la ora 22.00, şi sunt valabile până luni seara.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat se vor înregistra precipitaţii în general moderate cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, iar din dimineaţa zilei de luni, treptat, ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie, iar stratul de zăpadă se va topi. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40-50 km/h. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar cea maximă va fi de 2-4 grade.

În cursul nopții de duminică spre luni (18/19 noiembrie) și pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45...55 km/h, în special în sudul Moldovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel