Microbiolog italian, avertisment despre COVID-19. "NU EXISTĂ vaccin pe virus RNA. Pe asta ar trebui să ne concentrăm"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Directorul laboratorului de microbiologie clinică al spitalului "Sacco" din Milano a afirmat că sistemul medical nu ar trebui să se bazeze doar pe un vaccin în ceea ce priveşte COVID-19, după ce compania AstraZeneca a oprit testele clinice. 

Grupul farmaceutic AstraZeneca a anunţat suspendarea la nivel global a testelor clinice pentru vaccinul împotriva COVID-19, din cauza unor complicaţii apărute la un pacient participant la program. Grupul, asociat cu Universitatea Oxford, a anunţat că a făcut această mişcare din cauza unei reacţii adverse serioase şi inexplicabile la coloana vertebrală. 

Maria Rita Gismondo, directorul Laboratorului de Microbiologie Clinică, Virologie şi Diagnostic Biologic de Urgenţă de la spitalul Sacco din Milano a reacţionat imediat. "Nu vreau să spun 'v-am zis eu'. Vaccinul va ajunge pe piaţă, deşi încă nu suntem siguri sută la sută de asta, dar va dura. Pentru ca un vaccin să fie sigur şi eficient, trebuie să lucrăm 3-4 ani. Putem avea un vaccin într-un an, un an şi jumătate, dar nu vom fi niciodată siguri de absenţa efectelor secundare şi nici de eficienţa sa", a spus aceasta pentru Corriere dela Serra. 

Ce se întâmplă acum 

"În acest moment ne oprim, analizăm efectele secundare şi care poate fi relaţia dintre aceste efecte şi compoziţia vaccinului. De aici, stabilim dacă schimbăm ceva sau, aşa cum se întâmplă cu medicamentele în general, o luăm de la capăt cu o altă formulă. Dacă mergem pe a doua variantă, trebuie să o luăm de la zero, pentru că ar fi, practic, un vaccin nou. Eu am spus asta şi acum câteva luni şi o spun şi acum. Un vaccin serios, în sensul colectării tuturor datelor privind eficienţa şi efectele secundare nu poate fi obţinut mai devreme de 3-4 ani. Nu exclud ca în 3-4 ani, când vom avea acest vaccin, dacă îl vom avea, să nu mai avem nevoie de el. Vreau să subliniez faptul că în afară de vaccinul pentru Ebola (care a fost doar parţial testat), nu există niciun vaccin împotriva virusurilor RNA. Nu spun asta pentru a demoraliza, ci pentru a nu amăgi oamenii şi pentru a nu delega soluţia tuturor problemelor noastre exclusiv pe un vaccin care ar putea să nu vină. Cred că ar trebui să ne concentrăm pe ideea de a coexista cu acest virus", a mai spus Maria Gismondo. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel