Ministrul Stelian Ion declanșează lupta împotriva criminalității organizate și corupției. ANABI, rol important
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Stelian Ion spune că problemele vor fi rezolvate prin soluții administrative și legislative
Stelian Ion spune că problemele vor fi rezolvate prin soluții administrative și legislative
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat o „reacție severă” a statului împotriva criminalității organizate și corupției din România.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Ion a transmis: „Lucrăm la o agendă comună Guvern - Sistem Judiciar - și (pentru componenta legislativă) Parlament - care să pună în prim-plan reacția severă a statului împotriva criminalității organizate și corupției; mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracțiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicții naționale, iar Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) joacă un rol important în acest sens”.

Obiectivele principale

Stelian Ion a reamintit obiectivele majore ale viitoarei politici publice privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracțiunii prin măsuri de consolidare şi dezvoltare a ANABI.

- Creșterea gradului de identificare şi recuperare a produsului infracțiunii din jurisdicții străine;

- Consolidarea cadrului instituțional al ANABI;

- Creșterea eficienței măsurilor asiguratorii prin evaluarea permanentă a costurilor şi a caracterului proporțional;

- Operaționalizarea Fondului Național pentru Prevenirea Criminalității.

Problemele de sistem vor fi remediate prin soluții administrative și legislative

Ministrul Justiției a evidențiat că majoritatea problemelor de sistem, dar și de practică neunitară, urmează a fi remediate prin soluții de ordin legislativ și administrativ. Astfel, Strategia în materia recuperării creanțelor provenite din infracțiuni și a planului de acțiune aferent va fi transmisă, spre aprobare, Guvernului în luna iunie 2021. Un proiect de modificare a Legii ANABI nr. 318/2015 care va integra soluțiile propuse prin proiectul de politică publică urmează a fi inițiat în octombrie 2021.

Ce este ANABI?

ANABI reprezintă un rezultat al Strategiei Naționale Anticorupție și rămâne parte integrantă din angajamentele interne și internaționale ale României în domeniul justiție și politici publice anticorupție. De asemenea, prin ANABI, România asigură implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel