Urmărește emisiunea live
MIRACOL. Medicul care a salvat un tânăr de la MOARTE atunci când nimeni nu îi mai dădea nicio șansă. 'Ești obligat să lucrezi cot la cot cu Dumnezeu!'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Camelia Smicală și copiii săi, Maria și Mihai, reținuți de statul finlandez
Camelia Smicală și copiii săi, Maria și Mihai, reținuți de statul finlandez
Medicul Camelia Smicală a relatat cum l-a salvat de la moarte pe un tânăr.

'Medicina se face cu sufletul. Am iubit întotdeauna munca în urgență deoarece acolo ești obligat să lucrezi cot la cot cu Dumnezeu. Am promis că voi povesti unele dintre miracolele la care am fost părtașă. Vă spun azi povestea tânărului care nu ar fi avut nici o șansă după legile medicinei moderne.


La UPU Piatra Neamț este adus (cred că era prin 2003)un tânăr în vârstă de 19 ani,în stop cardio-respirator. Din joacă prietenul său îl împinsese, căzuse și se lovise cu capul de bordură. Fusese resuscitat pe ambulanță, fără succes. În UPU continuăm resuscitarea conform protocoalelor,trecuse deja o oră,semne vitale ioc. În mod normal resuscitarea se oprește după 45-50 de minute dacă pacientul e areactiv ,cu excepția cazurilor de hipotermie.


Eu am resuscitat întotdeauna timp mai îndepărtate pacienții tineri. Și în cazul acesta am continuat deși toată echipa era obosită. După aproximativ o oră și jumătate pornește inima și obținem tensiune arterială bunicică și un ritm sinusal stabil. Pacientul era în continuare intubat și ventilat mecanic.

Deoarece am reușit stabilizarea cardiacă,am reușit să facem un CT cerebral. Rezultatul?Dezastru: fractură de bază de craniu, hematom subdural acut masiv cu pericol de angajare de trunchi cerebral,edem cerebral masiv. Șanse ?Doar de donator.


Sun la Iași la clinica de neurochirurgie și mă rog de profesor să mă ajute. Profu',când a văzut CT ul atâta a spus:"dacă îndrăznești să-l trimiți, plătești cu salariul pe jumate' de an transportul cu elicopterul" Io,ceva nu mă lăsa să abandonez. Continui resuscitarea post resuscitare,bag în pacient manitol, hidrocortizon (cred că un kil' . În urgență ești nevoit să improvizezi deoarece în fiecare zi ești pus în fața unor situații despre care nu este scris nimic în tratatele de medicină), după câteva ore, minune! Pacientul începe să respire singur,semn că edemul cerebral scăzuse.


În medicina de urgență există regula că, dacă pacientul respiră, indiferent de situație, ești obligat să continui terapia intensivă. Așa că,fac comandă la elicopter și trimit pacientul la Iași fără să mai cer voie. Tot drumul m-am rugat să continue să respire, altfel eram nevoiți să facem drum-întors și bașca trebuiam să plătesc din buzunar plimbarea cu elicopterul.


Pacientul a fost operat, a stat 6 luni în spital la neurochirurgie,a învățat să meargă din nou dar a ieșit din povestea asta fără sechele. Înainte să plec în Finlanda venea în fiecare an, în ziua în care a fost salvat, să îmi mulțumească, împreună cu tatăl lui.

Rolul meu în toată povestea fost acela că m-am conectat la sufletul pacientului. Iar pacientul a vrut să trăiască, indiferent de statistici și de știință. Medicina se scrie cu sufletul la urgență.' a scris medicul Camelia Smicală, pe contul său de Facebook.

Amintim cazul dramatic al medicului român Camelia Smicală. În 2015, medicul locuia în Finlanda, fiind căsătorită cu un cetățean finlandez. Camelia Smicală a dorit să se întoarcă în România din cauza relelor tratamente aplicate copiilor.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza faptului că cetățeanul finlandez a anunțat serviciile de protecția copilului, care au descins în forță, cei doi copii fiind luați de statul finlandez.

De atunci până acum medicul Camelia Smicală luptă să își primească înapoi copiii, care sunt ținuți împotriva voinței lor în orfelinatele din țara nordică.

VEZI ȘI Caz DRAMATIC medic Smicală. PROTEST în București: NU ne oprim!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel