Misiunea Emiratelor Arabe Unite către Marte a ajuns la destinație. Este o premieră istorică pentru lumea arabă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Prima misiune către Marte lansată de Emiratele Arabe Unite a intrat cu succes pe orbită.

Misiunea către Marte din Emirate Arabe Unite, cunoscută drept Sonda Al-Amal (Speranță), a trimis înapoi un semnal care confirmă că este pe orbită, relatează Agerpres. Acesta este primul vehicul spaţial interplanetar lansat de un stat arab, transmite DPA.

"Îi felicit pe conducătorii şi pe oamenii din EAU. Vă felicit. Ceea ce aţi reuşit vă onorează pe voi şi ţara voastră.", a declarat prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed.

Acest eveniment are o încărcătură simbolică specială şi pentru că în acest an se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea acestei uniuni statale. Echipa din centrul de control al misiunii a izbucnit în ropote de aplauze când a primit confirmarea că sonda s-a plasat pe orbita stabilită.

"Astăzi a început o nouă etapă a istoriei ştiinţifice arabe.", a declarat într-un mesaj pe Twitter şi conducătorul Dubaiului, Mohammed bin Rashid.

Cea de-a 5-a țară care a ajuns pe Marte

Emiratele Arabe Unite au devenit astfel cea de-a 5-a ţară de pe glob care a reuşit să ajungă la Planeta Roşie şi să plaseze o sondă pe orbită, după SUA, Rusia, India şi UE. Emiratele au lansat un ambiţios program spaţial care îşi propune inclusiv construirea unei colonii umane pe Marte până în anul 2117.

"Este povestea transformării unei întregi naţiuni", a declarat şi Sarah al-Amiri, ministrul de stat pentru tehnologii avansate al EAU şi preşedintele Agenţiei spaţiale a EAU. "Această misiune e despre următorii 50 de ani", a adăugat ea, reamintind că prima sondă a fost plasată pe orbita lui Marte în anul 1971 (sonda americană Mariner-9), anul formării acestei uniuni statale

Sonda Al-Amal urmează să rămână 2 ani pe orbită, adunând date despre atmosfera şi clima Planetei Roşii care vor fi împărtăşite cu comunitatea ştiinţifică internaţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel