Mituleţu-Buică (AEP): Până în 40.000 de cetăţeni au solicitat să înfiinţăm secţii de votare în străinătate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că aproximativ 40.000 de cetăţeni au solicitat înfiinţarea de secţii de votare în străinătate.

'39.000 şi ceva până în 40.000 de cetăţeni au cerut să le înfiinţăm secţie de votare acolo unde sunt peste 100 de cereri. Au fost înfiinţate sub 80 de secţii de votare la 100 de cetăţeni pe localitate sau grupuri de localităţi, iar la votul prin corespondenţă 41.002 (de cereri n.r.)', a spus preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă. În opinia sa, românii din străinătate merg la secţia de vot şi pentru a socializa.

'Am membri din familie care sunt în străinătate şi cred că vor să se prezinte la vot, în primul rând aţi văzut, se creează şi nişte comunicări, mai socializează, mai stau de o cafea, o apă şi cetăţenii se duc şi pentru aceste lucruri la secţia de votare. Efortul a fost nu numai fizic şi logistic pentru a înfiinţa secţii de votare, ci şi financiar, dar democraţia e scumpă şi sigură, dar la fel s-au simplificat procedurile de votare, astfel încât să ne asigurăm că pot să voteze cu mult mai mulţi cetăţeni şi nu va mai fi o legendă că 3.000 de cetăţeni au votat într-o singură zi. Credeţi-mă, după estimările noastre pot să voteze chiar 10.000 de cetăţeni într-o singură secţie de votare pe acest proces simplificat şi tehnologizat la care pot vota nouă oameni în acelaşi timp, nu mai semnează decât electronic, nu mai sunt înscrişi de nimeni într-o listă pe hârtie, ci sunt înregistraţi, iau buletinul de vot, intră în cabină, se întorc', a declarat Mituleţu-Buică.

El a spus că, în cazul în care tableta este nefuncţională în totalitate, aceasta se înlocuieşte cu lista pe hârtie. 'Dacă tableta e nefuncţională doar ca urmare a conexiunii la internet, toate informaţiile se memorează, când aceasta se conectează la internet transmite în sistem şi toate informaţiile sunt şi pe sistemul informaţional central (...) De fiecare dată când tableta nu are conexiune la internet, preşedintele secţiei de votare trimite un sms cu codul numeric personal către sistemul informatic electoral central să ştim că persoana e verificată şi nu a mai votat (...) Toate informaţiile care se află în sistemul informatic vor fi transmise în timp real şi pe serverele AEP', a informat preşedintele AEP.

El a spus că în ţară se păstrează şi tableta şi foaia de mână. 'Vorbim în ţară de un alt sistem de votare, votăm pe listele electorale permanente, avem oameni clar arondaţi, care sunt stabiliţi cu mult timp înainte (...). Dacă lucrurile vor funcţiona şi vom avea timp, nu ştiu dacă pentru la anul am putea să luam 40.000 de tablete, dar cu siguranţă va crea un precedent pentru 2024. Şi în ţară se poate vota în astfel de sistem, pentru că votarea se desfăşoară mult mai lejer şi mai sigur atâta timp cât tehnologizăm sistemul electoral', a declarat preşedintele AEP. Mituleţu-Buică a afirmat că în străinătate vor fi aproximativ 4 milioane de buletine de vot.

'La acest moment aveam o estimare de 3 milioane de buletine de vot în străinătate, înţeleg că vor fi undeva la 4 milioane de buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate, deoarece s-a schimbat numărul secţiilor de votare şi preconizăm o prezenţă mai mare în anumite locaţii', a afirmat Mituleţu-Buică. El a menţionat că în prezent sunt 444 de secţii de votare înfiinţate în străinătate. 'Acestea vor fi completate cu preşedinte, locţiitor, potrivit dispoziţiilor legale, de către şefii misiunilor diplomatice şi consulare. În etapa a doua partidele care sunt în competiţia electorală (...) trebuie să trimită reprezentanţi în secţia de votare în maxim 5 zile de la data la care se stabilesc preşedinţii', a afirmat Mituleţu-Buică. El a menţionat că în prezent partidele nu-şi mai pot schimba candidatul.

'În acest moment niciunul dintre candidaţi nu se mai poate retrage din cursa electorală şi rămâne pe buletinul de vot, dar probabil există opţiunea de a spune ca o altă opţiune să fie susţinută, dar rămâne pe buletinul de vot', a menţionat Mituleţu-Buică. Întrebat de jurnalişti dacă un partid poate utiliza banii de la buget pentru a face campanie electorală pentru un alt candidat, el a răspuns negativ. 'Candidaţii îşi pot finanţa campania proprie, nu pot finanţa campania altui candidat', a precizat preşedintele AEP, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel