Nazareth Illit, oraşul din Israel care generează confuzie
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Un oraş din Israel doreşte să îşi schimbe numele pentru a nu mai fi confundat cu Nazareth.

Locuitorii din Nazareth Illit au fost invitaţi să propună în următoarele două săptămâni un nume nou pentru acest oraş din Israel pentru ca oamenii din lumea întreagă să nu îl mai confunde cu vecinul său celebru, Nazareth, a cărui reputaţie a fost făurită de tradiţia creştină, informează AFP.

Trei kilometri şi 10 minute de drum cu maşina separă Nazareth Illit şi Nazareth. Unul dintre oraşe a luat numele celuilalt. Nazareth Illit înseamnă în ebraică 'înălţimile din Nazareth', nume adoptat după înfiinţarea acestui oraş nou în anii 1950, la scurt timp după proclamarea statului Israel. Numele Nazareth reprezintă una dintre puţinele trăsături comune ale celor două oraşe.

Orașe total diferite

Nazareth, cu 75.000 de locuitori, este cel mai mare oraş arab din Israel, cu o populaţie aproape exclusiv musulmană şi creştină. Oraşul găzduieşte în fiecare an mulţimi numeroase de pelerini creştini care vin să viziteze locul în care, potrivit Noului Testament, s-ar afla casa în care a copilărit Iisus şi unde naşterea acestuia a fost anunţată mamei sale, Maria, de arhanghelul Gabriel.

Oraşul Nazareth Illit, înfiinţat în urmă cu 62 de ani, are 51.000 de locuitori, cu o majoritate alcătuită din evrei de origine rusă, şi s-a remarcat în special prin dezvoltarea rapidă pe care a cunoscut-o în ultimele decenii. Primarul local, Ronen Plot, doreşte în prezent ca Nazaret Illit să iasă din umbra vecinului său celebru. 'Locuitorii din Nazareth Illit s-au cam săturat ca mulţi oameni, inclusiv turişti, să creadă că oraşul lor face parte din Nazareth', a declarat miercuri pentru AFP purtătoarea de cuvânt a municipalităţii, Orna Boutbout.

Ultimul Crăciun

'Asemănarea dintre cele două nume generează confuzie. Uneori, credite publice sunt atribuite unuia dintre oraşe, deşi erau destinate celuilalt', a adăugat ea. Primarul local va consulta populaţia pe 21 noiembrie pentru o schimbare a numelui oraşului. Numele care va ieşi învingător în urma acelei consultări publice va fi transmis Ministerului de Interne pentru a fi oficializat.

Modificarea va deveni definitivă după o perioadă de tranziţie de trei-patru ani, pe parcursul căreia noul nume va fi adăugat lângă Nazareth Illit, înainte ca acea ultimă menţiune să dispară, a precizat aceeaşi purtătoare de cuvânt. 'Următorul Crăciun va fi ultimul când străinii care merg la Nazareth vor sfârşi prin a ajunge în biroul meu', a glumit primarul local, citat de site-ul de ştiri YnetNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel