Nicolae Manolescu: Cea mai complexă activitate umană este cititul
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Nicolae Manolescu
Nicolae Manolescu
Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, a organizat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, mai multe întâlniri ale scriitorilor și criticilor literari cu elevii colegilor bucureștene. O întâlnire inedită a fost cea de la Colegiul Național „Grigore Moisil", condus de profesor Dana Bobocea, acolo unde criticul literar și președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a avut-o cu elevii și profesorii de limba română, marți 18 septembrie (a.c.).

Sub stindardul „O sută de ani de literatură română" criticul literar a îndemnat elevii să citească mult înainte de a se orienta spre o specializare sau și să continue să o facă și după ce și-au ales specializarea, considerând cititul ca fiind una dintre cele mai complexe activități umane.

În prelegerea sa, Nicolae Manolescu s-a referit la tentativele nereușite de reformare a învățământului românesc, explicându-le elevilor diferențele de nuanțe între conceptul de învățământ și cel de educație. Profesorul a reclamat includerea literaturi între științele comunicării și a sancționat îndepărtarea de gramatică în clasele de liceu. „Atunci de ce ne mai mirăm că se vorbește prost?" s-a întrebat retoric președintele Uniunii Scriitorilor. De asemenea, Nicolae Manolescu le-a vorbit tinerilor despre talentul poetic, susținând că într-un fel toată lumea îl are în egală măsură până la 18 ani, dar pentru a putea crea literatură trebuie să te cultivi.

(w670)

Din experiența sa de 57 de ani de învățământ, Nicolae Manolescu le-a spus elevilor din CN Grigore Moisil că „cel mai important lucru în viața asta este să faci ce-ți place, ce crezi că îți place și atunci șansele de a face bine ceea ce faci cresc".

Referindu-se la o discuție pe care a avut-o cu nepotul său, Nicolae Manolescu s-a confesat elevilor cum l-a determinat pe acesta să înțeleagă poezia lui Ion Barbu – Timbru, descriind versurile artei poetice: „Cimpoiul veșted luncii, sau fluierul în drum? /Durerea divizata o suna-ncet, mai tare.../Dar piatra-n rugăciune, a humei despuiare? Și unda logodita sub cer, vor spune - cum?" știind că acesta avea de gând să urmeze Conservatorul, Nicolae Manolescu i-a explicat de ce profesoara de limba și literatura română insistă cu poeziile lui Barbu.

(w670)

„Ca profesor, cel mai greu lucru este să-i faci pe elevi să înțeleagă ceva ce nici tu nu ai înțeles", a spus Manolescu – „Pentru a-l înțelege pe Barbu trebuie să știi și niște matematică – „durerea divizată, iată, ce termen!", a exclamat profesorul.

Amintindu-și de o întâmplare din vremea în care era parlamentar, Manolescu a spus că multe legi sunt greșite din start, pentru că se discuta mult despre valori dar nu se spuneau care sunt acelea și s-a întrebat – „cum săi- facem pe copii să respecte valorile dacă ei nu le cunosc?".

Nicolae Manolescu le-a mai mărturisit elevilor că studiind astronomie în liceu și citind o carte de Camille Flammarion, a înțeles că problemele sale personale (fiind crescut de niște bunici bătrâni, neputincioși și fără bani și având părinții în închisoare din motive politice, că nu a putut intra la liceu deoarece nu era membru UTM) l-au făcut să le privească pentru un moment ca fiind derizorii – și „m-au făcut să mă simt pentru câteva clipe bine, dându-mi seama că sunt lucruri mult mai importante decât prăpăditele mele de suferințe (...) Cititul lucrează continuu asupra noastră!" a conchis Nicolae Manolescu, aflat în pragul vârstei de 79 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel