Noi măsuri pentru angajați, în pandemie. Legea 58/2021 a intrat în vigoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Astăzi, intră în vigoare Legea 58/2021, prin care se prelungește aplicarea măsurilor de protecţie socială pentru salariați, în contextul pandemiei.

Astfel, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia, angajatorii să reducă programul de lucru cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, scrie incomod-media.ro.

"Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii, inclusiv în cazul programului de muncă în ture, sau a programului de muncă inegal, cu obligația notificării angajatului, cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.

Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă și poate solicita decontarea indemnizației dacă:

- măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;

- reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puțin 10% față de luna similară sau față de media lunară a cifrei de afaceri din anul 2019. În cazul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi al angajatorilor din categoria persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, diminuarea se raportează la veniturile realizate.

În perioada aplicării măsurii, salariații afectați nu pot efectua muncă suplimentară la același angajator, acestuia fiindu-i interzis să angajeze personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus ori să inițieze concedieri colective. Prevederile legii se aplică și în cazul ucenicilor, cu condiția ca angajatorul să le asigure acestora accesul la pregătire teoretică și practică pentru dobândirea competențelor", se precizează într-un comunicat remis de ITM Dâmbovița.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel