Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Stiri
 
18 aug 2019 / 21:24
”Nori radioactivi deasupra României dinspre Rusia”. Autoritățile române, clarificări
Mulți români au primit, pe WhatsApp și Facebook, o alertă care i-a speriat.

”Este recomandat ca maine de la 12 pana luni seara sa nu iesiti prea mult din casa si mai ales la drum. Este bine si sa tineti ferestrele inchise pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia”, se arată în mesajul distribuit masiv pe rețelele sociale. Mesajul este însoțit de o hartă, cu un link.

Reacția oficială a autorităților

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns

„În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns", se arată în comunicat.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului monitorizează în permanență radioactivitatea mediului, iar la măsurătorile efectuate din 8 august și până în prezent ”nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului".

Nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului

 


Autoritățile române sunt în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.

”Nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu", se mai arată în comunicat.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri