Noua tulpină COVID din India a ajuns în Marea Britanie. Cercetător român la Oxford: Pare să fie mult mai infecțioasă
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Noua tulpină de coronavirus din India a ajuns în Marea Britanie. Institutul Public de Sănătate a relatat că 77 de cazuri au fost depistate, 73 în Anglia și patru în Scoția. 

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat cât de periculoasă este această nouă variantă de virus și de ce specialiștii sunt îngrijorați.

"Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

În India, există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor. Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.

Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nouă tulpină.

De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină.", a declarat Ștefan Dascălu la RFI.

Varianta de coronavirus descoperită în India are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020, în două state din India, iar de atunci "procentul cazurilor a crescut considerabil", potrivit directoarei departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel