Noutăţi la ANAF, operaţiuni în premieră. Şefa ANAF, anunţul momentului
Data publicării:
Autor: Alexandra Cheroiu
WhatsApp
ANAF accelerează digitalizarea în contextul pandemiei pentru a facilita comunicarea contribuabililor cu instituția și operațiunile de colectare a veniturilor.

Președintele ANAF Mihaela Călugăreanu anunță că, după introducerea semnăturii electronice, în curând, utilizatorii se vor putea înregistra pe SPV prin identificarea vizuală online. În plus, planul instituției este de a se alinia la standardele europene în care controalele fiscale nu se mai fac la sediile firmelor.

„Chiar dacă unitățile fiscale au rămas deschise publicului, am reușit să limităm mult interacțiunea directă, promovând comunicarea online. În acest sens, după cum ați observat deja, a fost implementată plata obligațiilor fiscale prin platforma ghișeul.ro, am extins mult funcționalități spațiului virtual și, o veste foarte bună, într-un timp foarte scurt, ANAF va putea înregistra contribuabilii în Spațiul Privat Virtual prin identificarea vizuală online. Acest lucru se va realiza prin intermediul unei sesiuni video. A fost creată și reglementarea legală pentru a fi posibil acest lucru, respectiv Ordinul ministrului Finanțelor Publice, nr. 2012 din 4 iunie“, a anunțat șefa instituției la Antena 3.

Directorul ANAF spune că perspectivele pentru anii următori sunt de a limita controalele la sediul contribuabililor și de a realiza acest tip de controale de la distanță, așa cum se întâmplă în toate statele UE Ea crede că digitalizarea „va crește ponderea veniturilor colectate în PIB cu 2-3% în următorii doi ani“.

„Vreau să subliniez faptul că, în premieră, în cadrul ANAF a fost implementată semnătura electronică calificată și, totodată, un număr însemnat de angajați au acces, de la distanță, la bazele de date. Important este că și segmentul de control fiscal, adică atât activitatea de inspecție, cât și a antifraudei, au început să se deruleze la distanță și, în perioada imediat următoare, veți vedea că vom implementa descauditul, un control documentar de la distanță“, a adăugat Mihaela Călugăreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel