O întrebare de la Bogdan Chirieac: Urăște Iohannis PNL-ul?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Chirieac
WhatsApp
În acest moment, președintele Iohannis a vorbit practic despre austeritate, scrie Bogdan Chirieac într-un editorial pentru DCNews. Cam ce a făcut Traian Băsescu, în primăvara lui 2010, când salariile la stat s-au tăiat cu 25%, adaugă analistul. Iată întreg editorialul scris de Chirieac:

Urăște Iohannis PNL-ul?

Președintele Iohannis a anunțat ieri, cu întârzierea obișnuită față de realitatea curentă – circa 4-5 săptămâni – că România va intra într-o criză economică, că va fi nevoie de o rectificare bugetară profundă, că veniturile sunt mult mai mici decât cele prognozate și cheltuielile mult mai mari. Desigur că situația economică a țării sau criza coronavirusului nu pot fi imputate președintelui. Și, totuși, câteva lucruri merită evidențiate.

Prima întrebare este de ce urăște Iohannis PNL-ul. Până la urmă, cu acest partid a câștigat alegerile prezidențiale din 2014. E adevărat că, în 2019, PNL nu a mai însemnat aproape nimic în victoria lui Iohannis, iar asta, în principal, datorită faptului că PSD i-a oferit exact contracandidatul dorit. Or, atâta vreme cât Iohannis l-a pus pe Ludovic Orban președinte PNL, e clar că fostul primar din Sibiu dorește ca PNL să ia drumul PNȚ-CD. Poate că, din punctul de vedere al imaginii, Iohannis are de câștigat. Ura populară se răsfrânge asupra tripletei de poveste Orban-Câțu-Violeta Alexandru. Ura ațâțată cu profesionalism și minuțiozitate împotriva lui Liviu Dragnea pe rețelele sociale va fi un sentiment duios de iubire față de ceea ce se ridică acum din popor împotriva celor trei. În acest moment, președintele Iohannis a vorbit practic despre austeritate. Cam ce a făcut Traian Băsescu, în primăvara lui 2010, când salariile la stat s-au tăiat cu 25%. În privat erau demult tăiate cu până la 50%. Dar ce lider politic din România s-a interesat vreodată cu adevărat de mediul privat?

Pe scurt, pentru români se vor întâmpla câteva lucruri. În primul rând,  majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie se va amâna sine die. Credibilitatea PNL în ochii pensionarilor obișnuiți - și sunt aproape 5 milioane – va deveni egală cu zero. După toate declarațiile făcute în ultimele 6 luni de către dl. Orban că majorarea pensiilor e trecută în buget și că nimic nu va împiedica majorarea de la 1 septembrie, nicio explicație nu va fi acceptată. E coronavirus? Cu atât mai mult trebuie să majorezi pensiile celor mai săraci dintre români. Tăierea pensiilor speciale? Puțin probabil, sau cel mult o operațiune cosmetică. Și asta fiindcă PNL nu se bazează pe o majoritate parlamentară reală, nu se bazează pe sprijinul populației - sondajele cu 41% intenție de vot pentru PNL sunt pură campanie electorală. Astăzi, nu se mai bazează nici pe sprijinul internauților, care se duc, în numărul mare - și o spun cu multă îngrijorare - către USR. Guvernul Orban se bazează acum mai degrabă pe cei cărora le dă pensii speciale, pe sistemul de forță.

Un astfel de guvern, cu 20% voturi în Parlament, este chemat de președintele Iohannis să facă o rectificare bugetară profundă. Păi, și bugetul actual a fost adoptat prin angajarea răspunderii, prima oară în ultimii 30 de ani, fără o minimă dezbatere în Parlament. Mă întreb, deci,  dacă rectificarea bugetară se va face prin ordonanță militară sau prin discuții cu celelalte partide. Își va asuma PNL singur tăierea pensiilor? Dar tunderea cheltuielilor, uneori colosale, ale administrației? Totuși, cât va mai dura în România această uriașă impostură numită guvernul Orban?

Este adevărat că a început o criză economică, despre care marii economişti ai lumii spun că va fi mai dură decât cea din 2008. Este adevărat că România singură nu are ce face. Pentru a reporni economia țării noastre, trebuie întâi ca să repornească economiile Germaniei, Franței, Italiei sau Marii Britanii. Ele nu trebuie doar repornite, ci trebuie să funcționeze din plin luni și luni de zile. Abia atunci vor începe să curgă comenzi și pentru economia României.

Și atunci, dacă nu stă nimic în puterea lui Orban și a guvernului său, de ce să ne supărăm pe ei? Nu ne supărăm pe ei că în plină criză au cumpărat masca cu 35 de lei + TVA. Nu ne supărăm pe toate contractele dubioase care se fac în această perioadă. (Andrei Caramitru spunea că USR va monitoriza ce semnează guvernul Orban în aceste vremuri). Ne supărăm însă pentru totala lipsă de viziune, pentru lipsa oricărei perspective - politice, economice și sociale - a d-lui Orban. Toată elita puterii actuale din România, președinte și premier, ar trebui să aibă un singur obiectiv: să găsească bani ieftini, dacă se poate cu dobândă zero, pentru România. Fie de la Banca Centrală Europeană, de la Fondul European SURE, de la Comisia Europeană, de la FMI și Banca Mondială, de oriunde, dar cu dobândă apropiată de zero. Iar România va avea nevoie de câteva zeci de miliarde de dolari, pe care îi vom plăti cu toții în deceniul următor. Aici se vede anvergura internațională a unui lider politic: credibilitatea sa, puterea sa de a convinge în numele poporului român. Sigur că așa cum nimeni dintre dumneavoastră nu i-ar da bani împrumut lui Orban, organismele internaționale simt același lucru.

Președintele Iohannis, care a fost dorit la preşedinţia Consiliului European, are însă șanse, daca s-ar implica, să facă un imens serviciu țării sale, fapt care, în ciuda primului său mandat fără strălucire, l-ar transforma, probabil, în cel mai important lider român post-decembrist. Nicăieri în lume însă nu ți se dau atâția bani pe ochi frumoși. Or, parte a credibilității ar fi și un guvern autentic, adevărat, pentru România. Nu cred că vor mai fi alegeri locale sau parlamentare anul acesta. Ce rost mai are să mai ții premier un om a cărui singură calitate este obediența, împinsă până la ridicol, față de stăpân, și disprețul total față de toți ceilalți români. Așa cum conduce Orban țara, România ar putea să vadă pentru prima dată după multe decenii inclusiv situații de foamete. Întotdeauna însă după foamete vin revoltele. Stă în puterea președintelui să salveze România de la o asemenea perspectivă. Și asta cu doar câteva mișcări politice, logice, în circumstanțele actuale.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel