O nouă tulpină a Sars-Cov-2, descoperită în Finlanda. Cercetătorii, în alertă: Testele PCR ar putea să nu o detecteze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Oamenii de știință au descoperit o nouă tulpină de SARS-CoV-2 în sudul Finlandei.

Deși noua variantă a virusului, denumită Fin-796H, prezintă mutații similare cu cele descoperite la tulpinile din Marea Britanie și Africa de Sud, cercetătorii spun că este „unică”, iar testele PCR ar putea să nu o detecteze, scrie Yle.fi.

„Tulpina a fost depistată la un pacient săptămâna trecută, astfel că încă nu știm cât de rezistentă e la vaccinuri”, a declarat Taru Meri, cercetătoare la Vita Laboratories.

Ar putea să nu fie detectată de testele PCR

Această nouă tulpină are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de SARS-CoV-2 descoperite până în prezent, a declarat și Petri Auvinen, directorul departamentului de cercetare al Institutului de Biotehnologie din cadrul Universității din Helsinki. Tocmai din acest motiv cercetătorii sunt îngrijorați că tulpina finlandeză ar putea să nu fie detectată de testele PCR. 

"Incapacitatea testelor de a-l recunoaște, ceea ce înseamnă că aceste mutații au apărut în secțiunea pe care se bazează testul PCR, este cea mai importantă informație despre această variantă în acest moment.", a spus cercetătorul clinic Taru Meri.

Totuși, cercetătorii spun că deși a fost identificată în Finlanda, cel mai probabil această variantă a ajuns în țară din altă parte deoarece Finlanda a înregistrat până acum un număr scăzut de noi cazuri de coronavirus. Până acum autoritățile au raportat 422 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie, la 22 de pacienți a fost depistată varianta sud-africană și un caz a implicat varianta braziliană a virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel