O singură schimbare în guvernul Dăncilă, două motive
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Guvern
Guvern
Remanierea anunțată de presă după ședința PSD de la Mamaia este un nonsens. O singură schimbare va avea loc, din două motive.

Remanierea unor miniștri se face pentru gafe imposibil de scuzat sau pentru detensionare, în cazul unor presiuni sociale ori politice prea mari. Dacă vorbim despre gafe, nicio schimbare nu intră în discuție, pentru că ar pune în discuție chiar premierul. Acuzațiile lui Iohannis, care a folosit criza pestei porcine pentru a ataca PSD în zona electoratului din rural, întărește poziția ministrului Daia: a-l schimba înseamnă a confirma acuzațiile adversarului. La fel atacurile isterice ale PNL, care critică toți miniștrii,  doar pentru a țipa mai tare decât USR.

În rest, evaluarea e mult mai bună decât remanierea: prelungirea suspansului îi ține în șah pe toți membrii executivului. Dacă erau schimbați doi-trei, restul se moleșeau, liniștiți că au scăpat. În iarnă sau atunci când PSD va avea cu adevărat probleme, va avea de unde tăia capete.

O schimbare, însă, tot va avea loc. Nicolae Burnete și-a dat demisia din funcția de ministru al Cercetării. Cine e Nicolae Burnete, o să întrebați? Exact acesta este primul motiv care impunea demisia. A existat vreodată un ministru cu atât de puțină notorietate? E admisibil ca știrile despre un ministru să fie în număr de două: una la numire, alta la plecarea din post?

Un alt motiv sugerat media ar fi fost că ministrul se aștepta, oricum, la schimbare și a preferat să plece singur, măcar să-și salveze onoarea. Ca să glumim, ar fi rezultat al cercetărilor sale în zona politică, chiar dacă nu putem vorbi de inovare în domeniu.

Revenind la lucruri serioase, demisia s-ar putea să fi fost motivată nu de intenția schimbării pentru lipsă de rezultate, ci ca rezultat al unei mișcări politice pe care o are în vedere PSD. Reducerea numărului de ministere (în fond, Cercetarea poate foarte bine să fie un departament la Educație, Sportul la Muncă etc), reducerea schemei guvernamentale, deci, s-ar putea să fie  parte dintr-o manevră mai amplă de restructurare a aparatului administrativ din România. Care să atace, în final, și  instituțiile aflate, acum, sub controlul lui Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel