Oamenii cu venituri mici, risc mai mare de boli renale
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Un nou studiu a descoperit o asociere între statutul socioeconomic și anumite boli ale rinichilor.  

Deprivarea socială este un factor de risc cunoscut pentru boala renală cronică în general, dar legătura potențială a acesteia cu bolile glomerulare - boli de tip autoimun care afectează sistemul de filtrare a rinichilor - este mai puțin clară.

Pentru a investiga, Mark Canney, Ph.D., Sean Barbour, MD, MSc (Universitatea din Columbia Britanică și BC Renal), și colegii lor au examinat informațiile clinice și referitoare la recensământ din 2000 până în 2012, care se referă la toate cazurile noi de boli glomerulare. numită nefropatie membranoasă (392 cazuri), nefropatie IgA (818 cazuri), glomeruloscleroză segmentară focală (FSGS, 375 cazuri), glomerulonefrită legată de ANCA (ANCA-GN, 387 cazuri) și nefrită lupusă (389 cazuri) în Columbia Britanică, Canada .

"Bolile glomerulare sunt condiții complexe care necesită acces la îngrijiri de specialitate și terapii costisitoare, toate acestea putând fi mai dificile pentru pacienții cu o poziție socioeconomică mai slabă. De asemenea, acestea tind să afecteze persoanele mai tinere și pot avea astfel un impact negativ asupra venitului", a spus dr. Canney. El a menționat că, deși mecanismul de bază al bolii este cunoscut pentru mai multe boli glomerulare, ceea ce conduce la apariția bolii este slab înțeles. "Prin urmare, o înțelegere îmbunătățită a contribuției potențiale a poziției socioeconomice la diferite boli glomerulare ar putea genera idei pentru cercetările viitoare asupra factorilor care pot provoca direct boala glomerulară."

Rezultatele studiului apar în  CJASN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel