Ofensiva turcă în Siria: Kurzii ar putea elibera în mod deliberat jihadişti pentru a forţa Washingtonul să se implice
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele american Donald Trump a emis luni ipoteza potrivit căreia kurzii i-ar putea elibera în mod deliberat pe 'unii' prizonieri din gruparea jihadistă Statul Islamic, pe care îi deţin, pentru a forţa SUA să se implice pe teren, de unde Washingtonul tocmai încearcă să se retragă, informează AFP.

'Kurzii i-ar putea elibera pe unii dintre ei pentru a ne forţa să ne implicăm', a opinat într-un mesaj pe Twitter preşedintele american. Donald Trump a asigurat că aceşti jihadişti ar putea fi 'uşor recapturaţi de Turcia sau de către ţările europene de unde mulţi provin'. 'Dar ei trebuie să acţioneze rapid', a mai adăugat el. 'Nu ne vom angaja într-un alt război între oameni care se luptă între ei de 200 de ani', a afirmat Trump.

'Credeţi oare că oamenii cred într-adevăr că noi ar trebui să intrăm într-un război împotriva Turciei, care este ţară membră NATO? Războaiele fără sfârşit trebuie să înceteze!', remarcă în acest context preşedintele american. Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a circa 800 de străini, rude ale jihadiştilor din Statul Islamic, dintr-o tabără situată în apropiere de locul luptelor.

Ofensiva turcă împotriva unei miliţii kurde în nordul Siriei, survenită după anunţul retragerii militarilor americani din sector, a provocat o puternică îngrijorare cu privire la posibilitatea recrudescenţei grupării jihadiste, în special odată cu fuga membrilor grupării Statului Islamic care s-au aflat până acum în detenţia kurzilor. Potrivit lui Trump, 'Europa a avut ocazia să-şi recupereze prizonierii din Statul Islamic, dar nu au dorit (să-şi asume) costurile'.'Lăsaţi să plătească SUA', opinează preşedintele american în mesajul său. În aceeaşi postare, Donald Trump a reiterat ameninţările cu sancţiuni împotriva Ankarei. 'Vin sancţiuni importante împotriva Turciei!', a avertizat el, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel