Olanda: Un afgan a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru un atac cu cuţitul la Amsterdam
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un afgan care a atacat cu cuţitul doi turişti americani în gara centrală din Amsterdam anul trecut a fost condamnat luni la o pedeapsă cu închisoarea de 26 de ani şi opt luni pentru acest act calificat de judecători drept 'atentat terorist', relatează AFP. 

Un bărbat de 20 de ani, identificat de autorităţi drept Jawed S., şi-a ales victimele la întâmplare, rănind grav doi americani într-un atac survenit la sfârşitul lunii august 2018 în cea mai populată gară din oraş, situată în apropiere de centrul istoric. Poliţia a reacţionat rapid şi l-a împuşcat pe atacator în picioare.

Autorul atacului 'nu a manifestat niciodată nici regret, nici remuşcări în timpul procesului său, afirmând de mai multe ori că ar face din nou acelaşi lucru dacă i-ar fi insultată religia', au declarat luni judecătorii unui tribunal din Amsterdam. 'Riscul de recidivă este, prin urmare, foarte ridicat, iar tribunalul consideră necesar ca societatea să fie protejată de el cât mai mult timp posibil', au precizat judecătorii în verdictul lor, condamnându-l la pedeapsa maximă permisă în acest caz de către lege.

Tânărul afgan, care locuia în Germania, a spus că a vizat Olanda deoarece considera că islamul este 'frecvente insultat' în această ţară, invocând în special numele deputatului anti-islam olandez Geert Wilders. Atacul a survenit la o zi după un apel al talibanilor afgani la atacuri asupra trupelor olandeze după tentativa lui Geert Wilders de a organiza un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed, anulat în cele din urmă.

Jawed S. a declarat că a comis acest atac pentru 'a-l proteja pe profetul Mahomed' şi că a avut 'ca scop să ucidă cât mai multe persoane posibil', potrivit judecătorilor. Una dintre victimele atacului, afectată grav la coloana vertebrală, se află acum în scaun cu rotile. Un al doilea bărbat nu mai poate să îşi folosească aşa cum trebuie una dintre mâini, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel