PACIENTUL ZERO identificat cu Coronavirus! De ce este important să știm totul despre persoana care a declanșat EPIDEMIA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Autoritățile și experții chinezi se concentrează pe descoperirea originii focarului actual de Coronavirus, numit și covid-19.

Mai exact, ei vor să găsească „pacientul zero", prima persoană infectată cu Coronavirus. Ce înseamnă „pacientul zero" și de ce este atât de important? Pacientul zero este termenul folosit pentru a descrie primul om infectat. Identificarea primei persoane infectate este importantă deoarece poate răspunde la întrebări cruciale despre cum, când și de ce a apărut respectivul virus. Aceste răspunsuri ajută la prevenirea infectării mai multor persoane sau evitarea unei viitoare epidemii.

Adevărata provocare: descoperirea pacientului zero

Din păcate, vestea proastă este că nu se știe cine este pacientul zero. Autoritățile chineze au declarat că primul caz de Coronavirus a fost 31 decembrie 2019 în Wuhan, China. Această regiune este epicentrul focarului. Aproape 82% din cele peste 75.000 de cazuri înregistrate în China și în lume sunt din Wuhan, conform statisticilor colectate de Universitatea John Hopkins, Statele Unite. Coronavirusul ar fi pornit dintr-o piață din Wuhan. Cu toate acestea, un articol publicat de cercetătorii chinezi în revista medicală Lancet spune că primul caz al unei persoane diagnosticate cu covid-19 a fost la 1 decembrie 2019 și că „nu a avut niciun contact" cu piața.


Wu Wenjuan, medic la Spitalul Jinyintan din Wuhan și unul dintre autorii acelui articol, a declarat  pentru BBC că pacientul era un bărbat în vârstă care suferea de boala Alzheimer.


"Pacientul locuia la patru sau cinci stații de autobuz de piață și, de vreme ce era bolnav, practic nu putea pleca de acasă", a spus Wu Wenjain. Medicul a mai spus că alte trei persoane au prezentat simptome în următoarele zile. Dar vorbim tot despre persoane care nu au intrat în respectiva piață de unde se spune că ar fi pornit virusul. Cu toate acestea, ipoteza că focarul a început din piață și apoi a fost transmis de la un animal viu la un om este încă considerată cea mai probabilă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

O singură persoană poate declanșa o astfel de epidemie?


Epidemia de Ebola din perioada 2014 și 2016 în Africa de Vest a avut ca pacient zero un baiețel de doi ani din Guineea care se jucase în golul unui copac unde se aflau niște lilieci. Ebola a ucis aproximativ 11.000 de oameni și a infectat aproximativ 28.000, potrivit OMS. Epidemia s-a extins pe parcursul a doi ani și au fost depistate cazuri în 10 țări, mai ales în Africa, dar și în Statele Unite, Spania, Regatul Unit și Italia.

De ce nu le place multor oameni de știință termenul de pacient zero?


Mulți experți în sănătate sunt împotriva identificării primelor cazuri documentate ale unei epidemii de teama că aceasta poate declanșa dezinformarea sau victimizarea persoanei.


Un exemplu celebru este cel al bărbatului care a fost identificat greșit drept ”pacientul zero" al SIDA.


Gaetan Dugas, un însoțitor canadian homosexual de zbor, este unul dintre cei mai demonizați pacienți din istorie. El este învinuit că a extins HIV în SUA în anii 80. Trei decenii mai târziu, oamenii de știință au spus că Duga nu poate fi primul caz. Într-un studiu din 2016 au arătat că virusul a migrat din Caraibe în SUA la începutul anilor 70.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel