Urmărește emisiunea live
PNL pentru PDL, ca FSN pentru PCR
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Iohannis
Iohannis
În ciuda autoamăgirilor triumfaliste și a sondajelor cu dedicație, PNL pare că bate pasul pe loc. 

ALDE continuă să culeagă parlamentari, USR este mai dinamic: a impus tonul discursului de Opoziție, este credibil în mesajul său antisistem,  a bătut palma cu noul tehnocrat prezidențiabil, Cioloș. PNL încă mai defilează cu tehnocratul Stolojan, necunoscut generației Facebook, repetă ca un ecou mesajele altora, țopăie la mitinguri neautorizate în timp ce apelează sistematic la mecanisme judiciare pentru a-și elimina adversarul politic.

În afara mantrei ”luptăm cu corupția, PSD e corupt” (pe care, așa cum spuneam, USR o recită mai proaspăt, mai modern, cu mai mult talent), PNL nu oferă nimic electoratului.

Explicația acestei strategii încremenite în proiect este simplă și permite o paralelă istorică. România, lipsită de un proces de destalinizare după 1953 s-a confruntat cu un dezastru economic și social după 1980. Dreapta românească, după obsedantul deceniu al lui Traian Băsescu, nu a reușit debăseștizarea. Dimpotrivă, a preluat sistemul băsist, funcționează în aceeași ecuație, cu aproape aceeași oameni la butoane și imagine.

Pentru corupția girată de regimul băsist nu au plătit decât dictatoarea Udrea și coruptul său soț, Cocoș. Mai sus de ceilalți doi pioni sacrificați, Pinalti și Sandu, procurorii lui Băsescu nu au găsit nimic, lucru de altfel perfect plauzibil: dacă nu cauți, nu riști să găsești. Câțiva șefi din instituțiile de forță au fost condamnați la pensii nesimțite și cam atât. Excepția numită Alina Bica  pare a fi mai degrabă o reglare de conturi în interirorul sistemului, iar despre Horia Georgescunu are rost să discutăm.

Eșalonul doi al partidului băsist s-a ascuns în PNL, scăpând de răspunderea dezastrului economic, social și politic pe care l-a lăsat în urmă. Putem spune că PNL este pentru PDL ce a fost FSN pentru PCR.

De aceea, este normal ca strategia să nu difere de cea folsită cu succes de Băsescu: scandal, discurs agresiv, fente de imagine. Vechii băsiști/noii peneliști nu riscă fiindcă această strategie ar fi greșită, sau pentru că s-ar fi demodat. A mers, a aburit  electoratul de două ori, de ce n-ar ține și a treia sau a patra oară? Problema este că a apărut USR, un concurent care interpretează mai proaspăt, mai modern, cu mai mult talent vechea partitură. Face PNL plângere penală, prin liderul său, și pentru că pierde la X Factor?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel