Politolog, despre pandemie: Consecințele vor fi dramatice. Asta-i singura variantă
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Politologul Radu Carp a făcut o previziune sumbră vizavi de pandemie.

”Numarul de cazuri inregistrat astazi, un record negativ nedorit, a generat foarte multe comentarii. Exista o temere justificata, pe buna dreptate. Astazi am iesit pentru a rezolva strictul necesar (banca, universitate) si am observat ca regulile se respecta chiar mai intens decat in zilele precedente. Efectul panicii generate de cifrele mari.


Numarul de cazuri va creste, R este peste 1. Nu se poate opri epidemia din avant acum, imposibil. Iar cresterea va fi spectaculoasa. Interesant de constatat ca numarul de cazuri mai mare vine din spitale si din azilele de batrani, precum si din faptul ca mai multe firme testeaza proprii angajati.


Nu exista alte solutii in afara celor practicate cu succes oriunde in lume: carantinare si testare.


Testari se fac. Nu se fac insa carantinari punctuale. Explicatiile sunt multiple. Cel mai plauzibil: nu exista experienta in acest sens dar ar trebui inceput de undeva.


Marea problema este ca avem un ghinion formidabil. Varful epidemiei va fi atins in august, pana la sfarsitul lui septembrie va scadea. In octombrie, inevitabil, datorita toamnei, se va relua de unde s-a plecat. Sfarsitul ar putea fi in primavara anului viitor.


Inseamna ca alegerile locale sunt sub semnul indoielii, la fel reluarea scolilor - lasand deoparte activitati precum unitati alimentare sau institutii de spectacol. Alegeri parlamentare cred ca vom avea abia anul viitor.


Consecintele vor fi dramatice, din toate perspectivele posibile. Singura varianta de contracarare ramane masca, igiena personala, distantarea si, la nivel de societate, carantinarea punctuala si testarea in masa. Este vorba de un maraton la care trebuie sa ne dozam efortul, nu de un sprint”, a scris Radu Carp pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel