Polonia, lovitură pentru UE. Sfidare după amenințări
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a numit joi 10 judecători la Curtea Supremă, în ciuda ameninţării cu sancţiuni din parte Uniunii Europene, informează DPA.

Magistraţii au fost numiţi la camera disciplinară nou înfiinţată, care potrivit unor experţi în domeniul judiciar ar putea fi folosită ca un instrument de intimidare a celor care au o atitudine critică faţă de guvern.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), de orientare conservatoare şi naţionalistă, este acuzat de influenţarea politică a instanţei supreme, unde urmează să fie numiţi 44 din cei aproape 120 de judecători, arată Reuters.

Zece decani ai facultăţilor de drept poloneze afirmă într-o scrisoare publicată joi că unii candidaţi nu sunt calificaţi corespunzător şi că guvernul subminează independenţa justiţiei..

În cadrul reformei judiciare, PiS a început din iulie să oblige judecătorii Curţii Supreme să se pensioneze anticipat. Până acum au fost excluşi astfel din instanţă 21 de judecători.

Comisia Europeană a criticat reformele judiciare din Polonia în ultimii doi ani, iar în 2017 a declanşat procedura privind încălcarea valorilor europene fundamentale de către guvernuk de la Varşovia.

PiS susţine că obiectivul său este eliminarea corupţiei din sistemul judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel