Polonia şi Brazilia s-au calificat la Jocurile Olimpice din 2020
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Echipa masculină de volei a Poloniei, dublă campioană mondială en titre (2014, 2018), şi Brazilia, campioana olimpică de la Rio (2016), s-au calificat la JO de vară de la Tokyo din 2020, duminică seara, la finalul primelor turnee de calificare olimpică, informează AFP.

Pe teren propriu, la Gdansk, unde au fost susţinuţi de 15.000 de spectatori, polonezii au câştigat toate cele trei partide disputate, împotriva Franţei, campioana europeană din 2015, a Sloveniei, vicecampioană continentală în acelaşi an, şi a Tunisiei, recenta campioană a Africii.

Polonia a beneficiat la acest turneu şi de serviciile cubanezului naturalizat Wilfredo Leon, considerat cel mai bun jucător din lume. Singurele emoţii ale gazdelor au fost la meciul cu Slovenia, echipă care va reveni de anul viitor în elita mondială în Liga Naţiunilor şi care a câştigat primul set în faţa gazdelor, înainte ca polonezii să revină şi se se impună în final cu 3-1.

La JO de la Tokyo, Polonia va figura printre favoritele la câştigarea aurului olimpic, pe care l-au obţinut o singură dată până acum, în 1976 la Montreal.

Selecţionata Braziliei, finalista tuturor ediţiilor Campionatelor Mondiale începând din 2002, a fost condusă cu 2-0 şi a salvat o minge de meci în setul al treilea, la Varna, în faţa Bulgariei, echipă care a beneficiat din plin de susţinerea publicului.

Naţionala braziliană, medaliată cu argint la CM 2018 şi aflată în prezent pe primul loc în ierarhia mondială, care a urcat mereu pe podiumul Jocurilor Olimpice începând cu ediţia de la Atena (2004), a întors însă soarta meciului şi s-a impus cu 3-2 în faţa bulgarilor, validându-şi biletul pentru Tokyo-2020.

Ruşii, campioni europeni în 2017 şi dubli deţinători ai trofeului în Liga Naţiunilor, au câştigat toate meciurile disputate în turneul de la Sankt Petersburg şi vor încerca, anul viitor în Japonia, să-şi recupereze titlul din 2012, cedat patru ani mai târziu Braziliei.

Selecţionata Italiei a învins Serbia în cel mai aşteptat meci al turneului de la Bari, disputat duminică seara, obţinând cu această ocazie a 12-a calificare olimpică şi, totodată, a 12-a şansă da a câştiga aurul pe care nu l-a cucerit niciodată până acum.

Statele Unite şi Argentina completează tabloul primelor calificate la JO 2020, care se vor alătura Japoniei, ţara gazdă.

Învinsele din aceste prime turnee de calificare vor avea la dispoziţie o ultimă şansă de a merge la Tokyo, prin intermediul turneelor continentale, în ianuarie 2020, ale căror câştigătoare vor obţine biletele pentru competiţia Japonia.

Clasamentele turneelor de calificare pentru JO 2020:
Grupa A (la Varna). 1. Brazilia - 8 puncte, 2. Bulgaria - 7 puncte, 3. Egipt - 3 puncte, 4. Porto Rico - 0 puncte.
Grupa B (la Rotterdam): 1. SUA - 9 puncte, 2. Olanda - 5 puncte, 3. Belgia - 3 puncte, 4. Coreea de Sud - 1 punct.
Grupa C (la Bari): 1. Italia - 8 puncte, 2. Serbia - 6 puncte, 3. Australia - 4 puncte, 4. Camerun - 0 puncte.
Grupa D (la Gdansk): 1. Polonia - 9 puncte, 2. Franţa - 6 puncte, 3. Slovenia - 3 puncte, 4. Tunisia - 0 puncte.
Grupa E (la Sankt Petersburg): 1. Rusia - 9 puncte, 2. Iran - 5 puncte, 3. Cuba - 4 puncte, 4. Mexic - 0 puncte.
Grupa F (la Ningo): 1. Argentina - 8 puncte, 2. Canada - 5 puncte, 3. China - 5 puncte, 4. Finlanda - 0 puncte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel