Primăria Capitalei: Investiţii de 8 milioane euro în lupta împotriva pandemiei
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Având în vedere afirmaţiile conform cărora Primăria Capitalei nu ar fi luat până în prezent măsurile necesare pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus, Primăria Capitalei face urmatoarele precizări.

De la declararea epidemiei de coronavirus si pana in prezent, Primaria Capitalei, prin institutiile din subordine, a alocat peste 8 milioane de euro pentru achizitia de echipamente de protectie, aparatura moderna si servicii necesare in lupta impotriva pandemiei. Totodata, Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat, in repetate randuri, necesitatea testarii bucurestenilor, iar la finalul lunii martie au fost facute si primele demersuri pentru achizitionarea testelor.

Astfel, Primaria Capitalei a initiat, pana in prezent, 4 programe, fiind testate diferite tipuri de categorii de persoane, printre care: asistenti sociali si alti angajati din cadrul serviciilor de utilitate publica ale Primariei Capitalei, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, angajati din domeniile serviciilor farmaceutice si alimentatiei publice, reprezentanti ai mass-media, angajati ai firmelor de curierat si sportivi etc.

Subliniem faptul ca personalul medical din cadrul celor 19 spitale administrate de Primaria Capitalei a fost si este in continuare testat, ori de cate ori este nevoie, transmite Primăria Capitalei.

 

Programele privind depistarea noului tip de coronavirus:

 

- Proiectul „Pentru cei care NU stau acasa”, initiat la inceputul lunii aprilie.

Proiectul a fost aprobat prin HCMGB 105/2020 din 10.04.2020 si vizeaza testarea RT-PCR a 3.000 de persoane, personal asimptomatic din cadrul serviciilor de utilitate publica ale Primariei Capitalei, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu si expus in mod direct riscului de imbolnavire. Proiectul se deruleaza prin intermediul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr.Victor Babes”.

Pâna acum au fost testate circa 600 de persoane, fiind depistat un singur caz pozitiv.

- Programul „Testare anticorpi”, initiat in martie 2020

Programul viza testarea gratuita a 10.500 de bucuresteni si urma sa stabileasca, pe baze stiintifice, care a fost raspândirea virusului in Capitala si gradul de imunizare a populatiei. La baza acestuia a stat un protocol incheiat, in data de 27 martie 2020, intre Primaria Capitalei, ASSMB, primariile celor sase sectoare al Bucurestiului si Institutul de Boli Infectioase „Prof.dr. Matei Bals”

Din pacate, proiectul a fost blocat dupa nici o zi de la lansare (26 mai) din dispozitia DSP Bucuresti, fiind testate efectiv doar câteva sute de persoane.

- Proiectul ”Testam pentru Bucuresti”, mai 2020

In cadrul acestui program, din cele 11.000 de teste, s-au efectuat pâna in acest moment aproximativ 4700 de teste, din care 8 teste fiind pozitive. Toate cele 11.000 de locuri au fost ocupate.

Testarea continua si este realizata in mod GRATUIT, de Primaria Capitalei, prin ASSMB, pentru fiecare persoana testata fiind decontata suma de 200 de lei, direct catre clinicile de stat si private afiliate proiectului.

- „Testam pentru a salva economia si locurile de munca”, iunie 2020

Prin acest proiect sunt testati 3.000 de angajati din domeniile serviciilor farmaceutice si alimentatiei publice, precum si reprezentanti ai mass-media, angajati ai firmelor de curierat si sportivi. Pentru fiecare test RT-PCR efectuat, Primaria Capitalei, prin ASSMB, va deconta suma de 200 de lei unitatilor sanitare publice si/sau private afiliate in cadrul proiectului.

 

Achizitii de aparatura si materiale de protectie:

 

Primaria Capitalei a facut si alte achizitii importante, care au avut ca scop protejarea sanatatii pacientilor si a cadrelor medicale din cele 19 spitale aflate in subordinea Primariei Capitalei.  

Astfel, au fost achizitionate 5 aparate de testare de tip Real Time PCR, pentru a creste capacitatea de testare in spitalele „Dr. Victor Babes”, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” si Spitalul De Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” , 1 extractor ARN si 1 ansamblu mobil Computer Tomograf ultraperformant, dotat cu un modul de Inteligenţa Artificiala, capabil sa depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus. (Acest computer tomograf de ultima generatie poate fi utilizat si pentru alte tipuri de examinari CT, diferite de cele pulmonare) si 1 aparat de hemodiafiltrare - pentru Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”, transmite primăria.  

De asemenea, materialele de protectie au fost livrate constant, aproape zilnic, in toate cele 19 spitale din subordinea Primariei Capitalei: peste 1,2 milioane masti de protectie, peste 20.000 de combinezoane, sute de litri de dezinfectant, manusi, ochelari de protectie si viziere, 120.000 de halate de protectie si 200.000 de manusi de unica folosinta pentru medicii de familie din Bucuresti.

Toate aceste cantitati se adauga achizitiilor de materiale si echipamente de protectie realizate din fondurile proprii ale spitalelor.

          Mai mult, au fost initiate programe pentru protejarea categoriilor vulnerabile- precum ingrijirile la domiciliu sau platforma de consultatii gratuite pacient.assmb.ro, sau proiecte pentru sprijinirea elevilor- lansarea platformei de e-learning - www.hubproedus.ro, la care au acces, gratuit, zeci de mii de elevi.

 Nu in ultimul rand, reamintim ca Primaria Capitalei, prin Compania Municipala de Consolidari, a ridicat, in doar 2 saptamani, un spital modular Covid-19, cu o capacitate de 500 locuri. Acesta este destinat pacientilor imbolnaviti cu coronavirus de tip nou, respectiv cei cu forme usoare, se arată în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel