Primarul Tiberiu Iacob Ridzi cere încetarea hărțuirii actorilor de la teatrul „I.D. Sîrbu”
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Facebook Tiberiu Iacob Ridzi
Facebook Tiberiu Iacob Ridzi
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a făcut un aple către Consiliul Județean Hunedoara.

Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani, cere conducerii Consiliului Județean Hunedoara să înceteze hărțuirea actorilor de la Teatrul „I.D. Sîrbu” din municipiu.

„Echipa de actori a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și instituția de cultură în sine sunt supuse în ultimii ani la presiuni și abuzuri inimaginabile din partea conducerii Consiliului Județean Hunedoara, în subordinea căruia funcționează teatrul din Petroșani și care ar trebui să vegheze la bunul mers al activității, dar care în realitate dovedește exact contrariul”, transmite edilul.

Redăm integral mesajul primarului Tiberiu Iacob Ridzi:

„Din 2017 și până acum, bugetul pentru producție artistică a fost diminuat cu 70 la sută, dar, în același timp, administrația publică județeană a păstrat aceiași indicatori tehnico - economici pe care Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” trebuia să îi îndeplinească. Chiar și așa, cu mult mai puțini bani, actorii de aici și echipa managerială au reușit să mărească numărul de piese puse în scenă și să crească numărul de bilete vândute, demonstrându-și astfel încă o dată, dacă mai era nevoie, profesionalismul.

Primăria municipiului Petroșani este cea care a intervenit, anul trecut, și a sprijinit cu 20.000 de lei Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”, în vederea scrierii unui proiect pentru o finanțare externă, după ce șefii CJ Hunedoara au refuzat solicitarea instituției de cultură.

Consiliul Județean Hunedoara, în nota deja obișnuită, vrea să pedepsească încă o dată municipiul Petroșani, pe locuitorii de aici, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani și la împărțirea banilor către unitățile administrativ teritoriale, și vrea să distrugă, să demoleze ultimul bastion real de cultură din Valea Jiului. 

Pentru că actorii nu s-au dovedit obedienți și și-au păstrat demnitatea și spiritul liber, încercând să atragă, prin mijloacele pe care le au la dispoziție, atenția asupra presiunilor inimaginabile și a abuzurilor la care sunt supuși, cei din conducerea Consiliului Județean Hunedoara au orchestrat o adevărată campanie de denigrare a lor. Au mers până acolo încât au lansat ideea transformării acestei instituții, care ține ridicat stindardul culturii, într-un ”teatru gazdă”, unde să vină să pună în scenă piese actori din alte părți ale țării. Iar în acest timp, echipa de profesioniști de aici - a căror măiestrie s-a concretizat într-o mulțime de premii și distincții, o nominalizare în premieră la Gala UNITER și cu săli de spectacol pline la fiecare piesă de teatru - ar trebui probabil să fie pusă la colț sau chiar înlăturată!

Este aceeași echipă de actori lăudată odinioară de conducerea Consiliului Județean Hunedoara, care acum nu îi mai consideră destul de buni pentru ”pretențiile” social - democraților de la vârful administrației public județene doar pentru că au îndrăznit să se opună abuzurilor, nu s-au înscris în ”corul aplaudacilor” și și-au susținut cu demnitate punctele de vedere corect și legal argumentate.

Dubla măsură și-a demonstrat-o din plin Consiliul Județean Hunedoara îndestulând bugetul altor instituții de cultură din județ, unde are interes direct, în timp ce, anul trecut, de exemplu, instituția de cultură din Petroșani a fost ”sancționată” și nu a primit nici măcar suficienți bani pentru salarii. Și asta în timp ce celelalte instituții de cultură din județul Hunedoara, toate cu sediul în Deva, au primit banii de care aveau nevoie.

În loc de susținere financiară, cei de la Petroșani au ”primit” în schimb misiuni de audit peste misiuni de audit, una după alta, în cascadă, deși niciuna dintre verificările din ultimii 3 ani, de când a început calvarul la Teatrul ”I.D. Sîrbu”, nu a scos la iveală vreo neregulă, dar care, în schimb, pot impieta grav activitatea culturală. 
Îmi exprim și pe această cale totala solidaritate cu echipa de actori a Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și vreau să le transmit celor care vremelnic conduc Consiliul Județean Hunedoara că arta și cultura NU sunt negociabile. Arta și cultura nu au culoare politică, demnitatea umană nu este tranzacționabilă și este momentul să înceteze aceste abuzuri menite să ”îngenuncheze” vocea actorilor. Interesele mărunte ale conducerii Consiliului Județean Hunedoara pălesc în fața aplauzelor la rampă deschisă ale celor care au dovedit, în ultimii ani, că iubesc și apreciază ARTA și TEATRUL DRAMATIC ”I.D. SÎRBU” din Petroșani. O echipă de profesioniști care, chiar și în pandemie, a oferit adevărate regaluri culturale, adaptându-se noilor realități ale vremii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel