Primul medicament personalizat în funcţie de ADN, tratament pentru o boală rară
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
medicamente
medicamente
Primul medicament personalizat în funcţie de ADN, utilizat în tratamentul unei boli rare a fost creat în Statele Unite ale Americii.

Primul medicament personalizat în funcţie de ADN-ul unui pacient a fost utilizat în Statele Unite în tratamentul aplicat unei fetiţe în vârstă de nouă ani, diagnosticată cu o afecţiune neurologică rară, conform media locale, citate luni de agenţia Xinhua.

ADN-ul fetiţei, pe nume Mila Makovec, a fost utilizat în procesul de creare a medicamentului.

Medicii care o tratează pe Mila au declarat că acest caz a grăbit dezvoltarea medicamentelor personalizate cu cel puţin zece ani, conform unui articol publicat de The Colorado Sun, scrie Agerpres.

Cine a creat medicamentul

Mama fetiţei, Julia Vitarello, a observat simptomele fiicei sale la vârsta de trei ani şi a vizitat o sută de medici şi terapeuţi în decurs de trei ani, însă fără niciun folos.

Vitarello a apelat apoi la reţelele de socializare pentru a strânge fonduri în vederea găsirii unui leac pentru afecţiunea fiicei sale, ceea ce a condus la apariţia Mila's Miracle Foundation şi la strângerea sumei de 3 milioane de dolari.

Timothy Yu, specialist în neurogeneticp la Spitalul de Pediatrie din Boston, a fost cel care a creat medicamentul.

La începutul anului 2017, după ce a văzut apelul publicat de Vitarello pe Facebook, Yu a luat legătura cu ea şi a adunat o echipă cu scopul de a o ajuta pe Mila. Între timp, mama fetiţei a găsit o companie producătoare de medicamente din California care putea realiza rapid medicamentul.

Însă, în ciuda eforturilor, starea fetiţei s-a deteriorat, iar prognosticul nu este favorabil, au declarat medicii pentru The Colorado Sun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel