Principele Radu, întâlnire cu oficiali portughezi
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Principele Radu
Principele Radu
Principele Radu şi-a încheiat joi vizita de trei zile în Portugalia, în ultima zi având întâlniri cu vicepreşedintele Parlamentului Portugaliei, Jorge Lacao, dar şi cu preşedintele Comitetului Olimpic Portughez, Jose Manuel Constantino, şi cu cel al Comitetului Paralimpic din această ţară, Jose Manuel Lourenco.

Acesta a discutat cu conducerea Comitetului posibilitatea organizării la Bucureşti, pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, a unei reuniuni a tuturor comitetelor naţionale paralimpice din UE, precizează Casa Regală. Principele Radu a efectuat, începând de marţi, o vizită de trei zile, în Republica Portugheză, la Lisabona, Batalha, Sintra şi Estoril. Alături de principele Radu, la vizita din Portugalia au luat parte ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale Gigel Paraschiv şi preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu. În cadrul vizitei au fost prezenţi rectorii a 20 de universităţi din România. Marţi, principele Radu a vizitat, în numele Custodelui Coroanei, Crucea Roşie portugheză, unde s-a întâlnit cu preşedintele organizaţiei naţionale, Francisco George, cu secretarul general, prof. dr. Alexandre Abrantes, şi cu membri ai Comitetului Director. Au fost discutate modalităţi de cooperare bilaterală între organizaţiile naţionale ale celor două ţări, în special în domeniul medical şi educaţional. Întâlnirea s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului României la Lisabona, Ioana Bivolaru, şi a preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

Seara românească, la Lisabona

Potrivit Casei Regale, principele Radu a vizitat Institutul Universitar Militar, unde s-a întâlnit cu vice-amiralul Edgar Marcos de Bastos Ribeiro, comandantul instituţiei. La întâlnire au fost discutate în detaliu modalităţile de cooperare între universitatea portugheză şi cele cinci instituţii de învăţământ superior militar din România. La Mănăstirea Batalha, principele Radu a ţinut, în seara zilei de marţi, conferinţa 'Coroana şi România Modernă', vorbind deopotrivă despre Centenarul Marii Uniri şi al încheierii Primului Război Mondial şi despre rolul României în Uniunea Europeană, în preajma preluării preşedinţiei Consiliului UE. Totodată, el a vizitat expoziţia Sacrificiu a marelui sculptor român contemporan Mircea Roman. Seara românească de la Batalha a fost organizată de Institutul Cultural Român din Lisabona, alături de Ambasada României. Ziua de marţi s-a încheiat cu un dineu oferit în onoarea principelui Radu de către Alteţa Sa Regală Ducele de Bragança, şeful Familiei Regale a Portugaliei, potrivit Casei Regale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel