Produsele de curățare a gospodăriei, PERICOL. Ce boli riscăm
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Produsele de curățare parfumate și pulverizante au fost asociate cu cel mai mare risc de probleme respiratorii. FOTO Pixabay
Produsele de curățare parfumate și pulverizante au fost asociate cu cel mai mare risc de probleme respiratorii. FOTO Pixabay
Expunerea timpurie a bebelușilor la produsele de curățare a gospodăriei este asociată cu dezvoltarea astmului și a problemelor respiratorii la vârsta de 3 ani, potrivit unor noi cercetări.

"Majoritatea dovezilor care leagă astmul de utilizarea produselor de curățare provin de la adulți. Studiul nostru a vizat sugarii, care de obicei petrec 80% -90% din timpul lor în interior și sunt deosebit de vulnerabili la expuneri chimice prin plămâni și piele, din cauza ratelor de respirație mai mari și a contactului regulat cu suprafețele casnice", spune profesorul Tim Takaro, cercetătorul principal al studiului și un om de știință din cadrul Facultății de Științe a Sănătății (Universitatea Simon Fraser).

Cercetătorii au analizat datele din chestionarele completate de părinții a 2022 de copii din Studiul de cohortă pentru dezvoltarea sănătății longitudinale a copilului canadian (CHILD), care au fost expuse la produse de curățare de la naștere până la vârsta de 3-4 luni. Participanții la studiul de cohortă CHILD au fost recrutați din centrele urbane, în cea mai mare parte din 4 provincii: Vancouver, BC; Edmonton, Alberta; Winnipeg, Morden și Winkler, Manitoba; și Toronto, Ontario. Copiii au fost apoi evaluați la vârsta de 3 ani pentru a determina dacă au avut astm, respirație repetată sau atopie (sensibilizare alergică), notează Eurekalert.

Cercetările au fost efectuate în CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Potrivit experților, deși pare să existe o asociere între expunerea precoce la produsele de curățare și riscul de astm și respirație, se pare că nu există nici o asociere cu atopia.

Cele mai obișnuite produse de curățare utilizate au fost săpunul de spălat vase, detergentul pentru mașinile de spălat vase, produsele de curățat cu mai multe suprafețe, curățătorii de sticlă și săpunul de rufe.

Produsele de curățare parfumate și pulverizante au fost asociate cu cel mai mare risc de probleme respiratorii.

Majoritatea copiilor erau albi (65%), nu fuseseră expuși la fum de tutun până la vârsta de 3-4 luni (76%) și nu aveau antecedente de astm parental (65%).

Cercetătorii consideră că substanțele chimice din produsele de curățare pot deteriora mucoasa respiratorie prin declanșarea căilor inflamatorii ale sistemului imunitar, ducând la astm și respirație. Modularea microbiomului sugarului poate juca, de asemenea, un rol.

Datele au fost colectate între 2008 și 2015.

„Aceste descoperiri se adaugă la înțelegerea noastră despre modul în care expunerile timpurii la viață sunt asociate cu dezvoltarea bolii alergice a căilor respiratorii și identifică comportamentele de curățare a gospodăriei ca o zonă potențială de intervenție", spune Jaclyn Parks, autor principal și student absolvent la Facultatea de Sănătate a SFU. Stiinte.

Citirea etichetelor pe produsele de curățare și alegerea celor care nu au pulverizatoare sau care conțin compuși organici volatili vor ajuta la minimizarea expunerii unui copil și la echilibrarea riscului asociat cu utilizarea produselor de curățare în efortul de a obține o casă cu alergeni scăzute, fără mucegai.

În timp ce Asociația Americană a Plămânului recomandă utilizarea produselor de curățare care conțin compuși organici volatili, parfum și alte substanțe iritante, producătorii din Canada și Statele Unite nu sunt obligați să enumere toate ingredientele din produsele de curățare. Unele produse „verzi" pot conține substanțe nocive, deoarece aceste produse nu sunt reglementate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel