Lovitură în programul Noua Casă! Câciu, ipoteză GRAVĂ! ”Se intervine brutal”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu e explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce impact va avea în piaţa imobiliară programul Noua Casă, dar şi faptul că avansul pentru acest program va fi ridicat la 15 la sută. 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că persoanele care doresc să cumpere o locuinţă prin programul Noua Casă vor fi nevoite să scoată din buzunar un avans de minimum 15 la sută, similar creditelor ipotecare tradiţionale. 

"Nu ştiu de unde s-a inspirat dl Cîţu, eu cred că dânsul a vrut să salveze ceva dezvoltatori imobiliari, pentru că avansul de 15 la sută nu se practică pe un astfel de program. De altfel, în Noua Casă se păstrează două plafoane. Cel vechi, de 65.000 de euro cu avansul de 5 la sută, şi cel nou, de 140.000 euro cu avans de 15 la sută. Acesta nu se mai referă, însă, la niciun beneficiar social. Chiar se intervine cam brutal pe piaţa imobiliară, cred eu, şi nejustificat. Una e să garantezi creditele cu 80 la sută ca program social, pentru a ajuta tinerii, persoanele care nu au o locuinţă şi pentru a-şi lua o locuinţă cât de cât decentă, şi alta este să finanţezi cu 60 la sută luxul.  Eu cred că vor câştiga dezvoltatorii imobiliari care au astfel de apartamente. Să ţinem cont de faptul că acel credit ipotecar pe piaţa liberă este mai puţin căutat decât programul Prima Casă. De regulă, an de an, abia după epuizarea plafonului la Prima Casă s-au făcut eforturi pentru a se strânge banii de avans pentru credite ipotecare. E un nonsens ce face dl Cîţu. Plus că acele garanţii de 60 la sută se adaugă la datoria publică. La un moment dat o să intrăm într-o suveică a garantării de către stat a întregii activităţi economice, ceea ce nu este în regulă", a declarat Adrian Câciu în exclusivitate pentru DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel