Radu Țincu, despre testele non-invazive în școli: Tot e mai mult decât dacă nu testăm deloc. Focarele se dezvoltă rapid
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Medicul Radu Țincu, de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, a vorbit despre importanța testării în școli.

"Am avut o redeschidere a școlilor și era normal să avem și o creștere a numărului de cazuri în rândul copiilor. Chiar dacă numărul celor care fac forme simptomatice este redus, încep și ei să fie prezenți în spitale. Sunt cazuri de copii internați la ATI, de la vârsta de o lună, până la vârsta de 12 ani. Sunt copii care au nevoie de oxigen pentru a respira, însă din fericire, sunt cazuri medii. Nu există mortalitate la acest moment în grupa pediatrică, sau cu alte patologii cronice, ceea ce ne bucură.

Dar trebuie să ținem cont de faptul că avem copii spitalizați, ceea ce relevă importanța măsurilor sanitare în școli, importanța testării, despre care se tot vorbește, pentru că în momentul în care nu testezi suficient, focarele din școli se dezvoltă foarte rapid și vom trage concluzia că școala e contaminată în totalitate. (...) Testele pe bază de salivă nu sunt aprobate pentru că au o sensibilitate mai mică, însă în a nu face nimic și a introduce niște teste care nu au o sensibilitatea foarte bună, tot este ceva. Într-adevăr, cele pe bază de salivă nu reușesc să prindă decât jumătate, sau puțin peste jumătate din cei care sunt testați, dar tot e mai mult decât dacă nu îi testăm.", a declarat medicul Radu Țincu la RealitateaPlus.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus introducerea testelor non-invazive în școli, din motiv că părinții refuză testarea copiilor cu testele PCR. Acestea ar urma să fie efectuate pe bază de salivă, fără a crea vreun disconfort micuților.

Sorin Cîmpeanu: Cursurile vor fi reluate în iunie dacă vor fi disponibile teste non-invazive

Totuși, Vlad Voiculescu a intervenit și a anunțat că aceste teste nu vor fi aduse în școli pentru că nu ar exista o bază legală în acest sens. ”Când spun că nu există bază legală, vă rog să verificați dacă există, poate mi-o aduce și mie cineva la cunoștință.” a afirmat ministrul Sănătății  la sfârșitul săptămânii trecute. El i-a îndemnat pe cei care vro teste non-invazive, să și le cumpere singuri.

VEZI ȘI: Vlad Voiculescu spune că nu există bază legală pentru testele non-invazive în școli: Poate mi-o aduce și mie cineva la cunoștință dacă există

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel