Radu Tudor are doar o treime dreptate cu ”civilizația europeană”
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Nivelul de civilizație nu depinde doar de dotările de infrastructură
Nivelul de civilizație nu depinde doar de dotările de infrastructură
Radu Tudor a postat pe blogul său o poză din Franța. Textul este ”Autostrada cu 3 benzi pe sens. Punct de plata cu 40 de intrari. Civilizatie europeana”.

Cu toții facem astfel de aprecieri (ce civilizați, domnule, au apă caldă în vârf de munte, ce curat, ce civilizat era la ei la cabană etc). Progresul tehnologic, bunăstarea, condițiile- la astea să se rezume civilizația?

O simplă definiție ”online” ( civilizația este nivelul de dezvoltare la care se găsește viața socială, materială și spirituală a unui popor), ne arată că lipsa autostrăzilor și a punctelor de plată cu 40 de intrări ne văduvește doar de o treime din ceea ce reprezintă civilizația. Adică ne lipsește dezvoltarea materială, dar nimeni nu ne împiedică să ne dezvoltăm spiritual sau să ne îmbunătățim viața socială, doar să vrem. Se citeau mai multe cărți înainte să apară mașinile 4X4. Nu poți spune că te oprește lipsa de autostrăzi să mergi la librărie, la teatru, sau la muzeu, ca să nu mai amintesc de educația de-acasă.

Am văzut, la țară, unde drumurile sunt de pământ și WC-ul se alfă în fundul curții, oameni pe care îi pot considera foarte civilizați, și printre zgârâie-norii din București oameni mai aproape de animalic decât de civilizație.  

Instinctul îți comandă să fii agresiv în trafic, să tai calea celuiulalt, să te repezi în intersecție și să o blochezi, să nu lași pe nimeni să intre de pe o stradă secundară, să accelerezi la rupere, în 25 de metri, între un semafor și altul. Să urli pe Facebook, să huidui sau să înjuri, ca argument într-o dispută politică…Dar, să rămânem la șosele.

Radu Tudor are dreptate: din punct de vedere al civilizației materiale, te impresionează un punct de plată cu 40 de intrări, dacă la tine în țară ai doar trei-patru. Dar, asta se poate rezolva relativ ușor, prin automatizare, plăți electronice ș.a.m.d.

Nivelul vieții sociale și spirituale se ridică mai greu. Aici este hăul uriaș care ne desparte de civilizația europeană, nu la punctele de parcare. În cazul lipsei de autostrăzi mai putem da vina pe alții, când e vorba despre cum se circulă în România, nu .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel