Rămânem FĂRĂ miel de Paşte în PANDEMIA COVID - 19? Petre Daea, SOLUŢII pentru ca românii să aibă produse tradiţionale pe masă
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Alege oaia - Petre Daea
Alege oaia - Petre Daea
Cum mai sunt doar câteva săptămâni până la sărbătorile pascale, iar restricţiile impuse de starea de urgenţă îi împiedică pe oameni să facă deplasări pe distanţe mai mari, oamenii se întreabă dacă vor avea posibilitatea de a cumpăra miel pentru masa de Paşte. La această întrebare a răspuns, pentru cititorii DC News, Petre Daea.

- Domnule ministru, vor avea românii preparate din carne de miel pe masa de Paşte, anul acesta?

- Având în vedere că trecem, acum, prin momente dificile, cred că soluţia este aceea de a organiza cumva activitatea de vânzare a mieilor, de a asigura o livrare controlată. Soluţia ar fi de a folosi reţeaua comercială consacrată. Dacă am fi avut magazinele Casei de Comerţ "Unirea" care nu au fost făcute puteam să găsim aici o soluţie suplimentară. Dacă nu se va întâmpla aşa, se vor duce oamenii spre stâne pentru a cumpăra miei. 

- Nu există şi un pericol sanitar dacă oamenii vor fi nevoiţi să se deplaseze ei către fermieri pentru a lua miei?

- Acum trebuie pusă sănătatea pe primul loc. Vă daţi seama că mişcările dintr-o parte în alta ale oamenilor sunt riscante, acesta fiind şi motivul pentru care sunt restricţionate. 

- Pentru crescătorii de animale ar fi o pierdere mare faptul că nu ar putea vinde mieii în perioada sărbătorilor pascale? Îi pot valorifica şi ulterior, eventual pe pieţele externe?

- Desigur, îi pot valorifica şi ulterior, dar fătările sunt grupate şi ei, tot timpul, au în vedere perioada sărbătorilor de Paşte, iar montele sunt programate în aşa fel încât să aibă miei de Paşte. Nu e o situaţie confortabilă şi nici uşor de rezolvat acum. 

- Vă imaginaţi un Paşte fără miel?

- Nu, exclus. Sunt sigur că vom avea miei de Paşte, dar cu o anumită grijă, respectând strict reglementările privind sănătatea şi igiena şi cu condiţia ca valorificarea să se facă sub control sanitar-veterinar şi cu mişcare cât mai puţină, chiar dusă carnea prin comenzi la oameni acasă, cu asistenţă sanitar-veterinară şi cu circuite cât mai directe. Iar transporturile să se facă pe distanţe mici, în jurul fermelor respective şi cu sacrificări controlate de către medicii veterinari.

Cred că ar fi bine ca în magazinele consacrate - inclusiv în hipermarketuri - să fie amenajate spaţii speciale şi să fie făcute fluxuri de aprovizionare cu miei. Sunt spaţii care se pot preta în aşa fel încât să poată fi aprovizionată lumea. Spaţiile care, în prezent, nu sunt folosite trebuie amenajate pentru că oamenii nu vor sta fără mâncare indiferent ce se întâmplă, iar românii vor să treacă cu bine peste Paşte. Trebuie deschise cât mai multe astfel de magazine sau de spaţii dedicate, pentru a nu fi aglomeraţie. 

Mai ales în această perioadă dificilă este esenţial să avem solidaritate comercială cu fermierii români iar marile lanţuri de magazine au ocazia, acum, să extindă această colaborare inclusiv pentru a aproviziona populaţia cu miei. Supermarketurile din România să ia produse de la români. Să se aprovizioneze din România, pentru că au de unde. Aşa ajutăm şi fermierii. În plus, carnea de miel este una sănătoasă şi este recomandat să fie consumată. Iar aprovizionarea trebuie să se facă fără sincope. 

- Ne putem aştepta şi la o creştere a preţului, având în vedere aceste restricţii?

- Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Fermierii nu urmăresc să crească preţurile; primesc în fiecare zi imagini cu fermieri care nu au unde să-şi vândă producţia. În magazine şi pieţe sunt din ce în ce mai puţini oameni, consumul s-a redus, iar oamenii rămân cu produsele nevândute. Nu cred că va fi o creştere a preţurilor pentru carnea de miel în perioada de Paşte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel