Război cu antivacciniştii. Expert în sănătate publică, întrebare CHEIE: Cine răspunde?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Conf. Univ. Dr. Florentina Furtunescu, expert în sănătate publică şi prorector al UMF Carol Davila, a pus o întrebare cheie în "războiul" cu antivacciniştii. 

"Campaniile pentru promovarea sănătăţii ar trebui să fie susţinute, să fie mesaje care sunt reluate periodic, pentru că oamenii uită. Veştile rele le recepţionează nouă oameni, veştile bune le recepţionează trei oameni. Aşa e o vorbă! Dar, mesajele care sunt realmente de interes public, cum este importanţa vaccinării copiilor, importanţa vaccinării antigripale, trebuie redate sistematic, pentru că intervenţiile respective şi-au dovedit efectele bune în zeci de ani şi pe milioane de oameni. 

Privarea oamenilor de la accesul liber la aceste intervenţii, dintre care unele sunt plătite de stat, chiar reprezintă o încălcare a drepturilor acelor persoane. Aceste campanii trebuie să respecte valorile culturale ale populaţiei, trebuie să ţină cont de ce le place şi ce nu le place celor către care ne îndreptăm cu mesajul nostru, astfel încât să putem împacheta mesajul într-o formă cât mai convenabilă. Acesta este marketingul social, nu prea atractiv, dar sănătatea publică în ansamblu nu este atractivă decât prin educaţie şi prin furnizarea de informaţii de acurateţe. 

Lupta este inegală, însă. Dacă o putem numi luptă! Este un război şi partea dureroasă este faptul că promovarea unor mesaje incorecte şi dăunătoare nu are efecte reversibile. Răspândim un mesaj neadevărat, unii oameni îl recepţionează, îşi schimbă comportamentul, decid să nu vaccineze copilul împotriva rujeolei. Copilul intră în contact cu un caz de boală, se îmbolnăveşte şi moare! Cine răspunde? E foarte greu să stabileşti cine e principalul vinovat. Şi oricum nu mai are o importanţă prea mare când pacientul a murit", a declarat dr. Florentina Furtunescu în cadrul dezbaterii ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel