RĂZBOI TOTAL în USR-PLUS. Andrei Caramitru: Nu pot fi de acord!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Andrei Caramitru
Andrei Caramitru
Este război total în USR - PLUS! Andrei Caramitru a vorbit despre problemele din alianță.

”Eu am cerut fuziunea cu PLUS, public, deja in Iulie. Era in contextul in care PLUS refuza discuția.


Soluția propusă atunci era:


* Fuziune pe un sistem de paritate cu co-leadership si la nivel de filiale si la nivel central


* Sistem democratic de vot pentru stabilirea listelor de candidati (nu conteaza din ce "tabara" istorica – USR sau PLUS)


* Lasat suficient timp pentru campanie interna si facute alegeri pentru cel mai bun coordonator / reprezentant peste tot (de exemplu peste un an). Nu conteaza daca e din USR sau PLUS. Oricum va fi un singur partid. Cei mai buni sa castige


Între timp, cred ca situația de pornire este așa:


* pe sondaje, PLUS e doar la un sfert sau o treime din scorul USR. Barna are exact aceeași favorabilitate si notorietate ca Ciolos. Numărul de parlamentari și oameni cunoscuți in USR este net superior (in PLUS, pe lângă Ciolos și Vlad Voiculescu, nu exista in mod real personalități cunoscute)


* USR este organizat mai degrabă de jos in sus. Cu un mesaj mai dur pe reforme necesare și pe lupta anti-coruptie. Și refuză traseiști


* PLUS e un partid de lider, super-centralizat și cu mesaj tehnocratic super-moderat. Și nu are criterii stricte pentru membri (exista cativa care au fost in alte partide, care nu sunt bine văzuți de cei din USR).


Soluția pentru mine acum este așa:


* sau rămânem in alianță (e ok pana la urma - ADN-ul fiecărui partid e foarte diferit) sau facem fuziune pe un model care sa ia ce e mai bun din fiecare partid (de exemplu: organizarea pe teme din PLUS; democrația interna și fara traseisti din USR)


* Nu cred ca are sens sa avem acum un "lider maximus" al Alianței. Oamenii au rezonat pe 26Mai tocmai pentru ca au văzut multi oameni, nu toți la fel, cu personalități diferite. As prefera un comitet de coordonare al alianței acum din 6/8 membrii (toți însă - cu notorietate mare)


* Este esențial sa pastram discursul de reforma reala și serioasă și temele anti-coruptie. Orice diluare către mesaje pur tehnocratice ne vor face doar sa intram "in sistem" și sa devenim o anexa, o copie a PNL. Voi reveni cu o analiza foarte clară in directia asta (cu cifre - care arata ca potențialul unui partid pur tehnocratic nu depășește 10%)


* Este ESENȚIAL sa ne deschidem la ideile și preferințele electoratului. Nu pot fi de acord cu propunerea PLUS de a stabili candidatii la primarii prin negocieri de birou (ca in celelalte partide). Trebuie - este esențial - sa avem open primaries. Unde oamenii - voi - sa alegeti cel mai bun candidat unic, cel care va place cel mai mult. Si sa invitam și independenți. Și - in localitățile unde e nevoie”, a fost mesajul lui Andrei Caramitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel