Rețetă de Revelion: Coroană din coaste de porc servită cu cartofi copţi
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Coroană din coaste de porc servită cu cartofi copţi şi pate din ficat de gâscă sunt două dintre preparatele recomandate, pentru noaptea dintre ani, de un cunoscut chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, pentru a respecta tradiţia care spune, potrivit acestuia, că astfel vei zbura prin noroc tot anul şi vei avea bogăţie.

"Tradiţia spune că, dacă vei mânca în noaptea dintre ani carne de porc, anul care vine o să îţi aducă bogăţie şi noroc. Tot din bătrâni se spune că, dacă vei consuma carne de raţă sau de gâscă, vei fi uşor tot anul şi vei zbura prin noroc tot anul, ca o pană de raţă sau de gâscă", a explicat, pentru AGERPRES, Cosmin Toma.

Cunoscut pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează mâncărurile tradiţionale, Cosmin Toma a optat, şi de această dată, pentru o formă deosebită a preparatului din carne de porc, denumit de chef "coroană din coaste de porc servită cu cartofi la cuptor".

Rețetă Coroană din coaste de porc servită cu cartofi la cuptor

Ingredientele necesare sunt coastă de porc - 1,5 kilograme, cartofi - 400 de grame, ulei - 200 mililitri, bere cu ghimbir - 300 mililitri, coniac - 100 mililitri, miere - 50 de grame, lămâie neagră - 50 de grame, sare şi piper.

"Coasta de porc se marinează cu berea, 100 ml ulei, coniac, mierea şi lămâia neagră praf. Se adaugă sare şi piper. Se lasă la rece circa 3 ore. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie sferturi. Din coasta marinată se face o formă de coroană şi se leagă strâns, cu o sfoară de bucătărie. Cartofii se dau cu sare şi ulei, se amestecă bine şi se introduc în coroniţa din coastă. Se dau la cuptor, la foc mediu, timp de două ore, având grijă ca să mai stropim, din când în când, coasta cu marinata din tavă", a explicat chef Cosmin Toma.

Rețetă Pate din ficat de gâscă

În ceea ce priveşte pateul din ficat de gâscă, Cosmin Toma îl pregăteşte din 1 kilogram de ficat de gâscă, 100 grame unt, 1 ceapă albă, 50 ml coniac, 100 ml smântână dulce, sare şi piper. Şi acestui preparat Cosmin Toma îi dă o formă aparte atunci când îl serveşte.

"Ficatul de gâscă se spală, se lasă să se zvânte, după care îl ştergem cu un prosop de bucătărie. Tăiem cubuleţe ceapa, pe care o prăjim apoi în 50 grame de unt, după care adăugăm ficatul. Îl lăsăm câteva secunde la prăjit, după care stingem cu coniac. Se lasă alte 10 minute să fiarbă, după care adăugăm smântâna dulce şi piperul. Se mai lasă 5 minute să fiarbă, după care se ia de pe foc, se sărează şi se dă prin blender, adăugând untul rămas", a dezvăluit Cosmin Toma modul în care pregăteşte acest preparat.

După ce-l aşază într-un fel anume pe un suport sau pe o farfurie, Cosmin Toma mai toarnă deasupra un strat din jeleu de portocale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel