Rețetă salată orientală. E hrănitoare și recomandată în sezonul rece
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Cartofi
Cartofi
Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl „îmbogățim" și cantitatea în care îl consumăm.

„Salată orientală. Dacă ar trebui să consumăm mai des un preparat, ei bine salata orientală ar fi acela. Mai ales în sezonul rece, când avem nevoie de salate mai consistente.

De ce orientală?

Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază în țările germanice, asa cum sunt pastele la italieni și pâinea la francezi. Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are patru ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert.

În funcție de gusturi si preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveti murați, legume proaspete, fasole verde etc. Apoi, ca "topping" se pot folosi bucățele de costiță prajită, șuncă, felii de cârnați/cremvurști, ton. Și dressing-ul poate varia, de la clasica vinegretă la sos de iaurt, maioneză, pesto etc.

Indiferent de combinații, e bine de stiut ca salata de cartofi e hrănitoare si pentru noi si pentru bacteriile benefice din intestine - amidonul răcit și recristalizat are efect prebiotic. Nu întâmplător în meniul grădinițelor din Germania există peste 50 de variante de salată de cartofi.

Cartoful este un aliment practic și accesibil, bogat în amidon (aprox.17%) și sărac în grăsimi. Usor de digerat și de preparat, cartoful este o alternativă la cereale/făinoase, cu mai puține calorii (80cal/100g) și fară niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 90 pentru zahăr.

Deci nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl "îmbogățim" și cantitatea în care îl consumăm", a scris, marți, nutriționistul Mihaela Bilic pe contul ei de Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel