Retragerea americană din Siria: Erdogan salută abordarea pozitivă a SUA
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat luni anunţul făcut în ajun de Pentagon conform căruia SUA vor retrage până la 1.000 de soldaţi din nordul Siriei, unde Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă contra miliţiilor kurde, transmite AFP.

Este o abordare pozitivă, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă la Istanbul, în legătură cu anunţul făcut duminică de şeful Pentagonului, Mark Esper.

Turcia a lansat, la 9 octombrie, o nouă operaţiune militară împotriva miliţiilor kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), susţinute de ţările occidentale, însă considerate teroriste de Ankara. Această operaţiune vizează, potrivit lui Erdogan, "teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic)" şi are drept obiectiv crearea unei "zone de securitate" în nord-estul Siriei.

După anunţul de duminică privind retragerea militarilor americani, YPG au încheiat un acord cu Damascul, acord ce prevede, conform autorităţilor kurde, desfăşurarea armatei siriene în nordul Siriei.

Conform cotidianului sirian Al-Watan, acordul prevede intrarea armatei siriene în oraşele Minbej şi Kobane, situate în nordul Siriei şi care ar putea să se regăsească în vizorul Turciei.

Ankara cere de mai multe luni retragerea forţelor kurde din Minbej, apel reluat luni de preşedintele Erdogan.

De asemenea, şeful statului turc a salutat abordarea pozitivă din partea Rusiei, subînţelegând că nu se aşteaptă ca Moscova, aliată a regimului de la Damasc, să se opune ofensivei forţelor turce asupra oraşului Kobane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel